Noord-Brabant
Gezondheid
donderdag29jul2021

Proeftuinenproject succesvol afgesloten!

Afgelopen maand was de afsluiting van het succesvolle project ‘Proeftuinen’. Door de aanleg van een aantal Proeftuinen zijn Oss, Boxmeer en Haarlem een mooi, gezond én sociaal stukje groen rijker. Het project ‘Proeftuinen’ is georganiseerd door IVN Brabant, IVN Noord-Holland, IVN Maasvallei, IVN Oss, MSD (Animal Health) en een drietal zorginstellingen: expertisecentrum Madeleine, zorgcentrum de Wellen en Sint Jacob in de Hout.

Wat is een ‘Proeftuin’?

Een Proeftuin is een stukje groen dat wordt omgetoverd in een mini voedselbos waarvan je kunt oogsten. De proeftuin is echter meer dan alleen een tuin. De proeftuin is een ontmoetingsplek voor bewoners en medewerkers van de instellingen, leerlingen van nabijgelegen school, medewerkers van MSD, buurtbewoners, vrijwilligers en andere betrokken partijen rond de instellingen. Daarnaast hebben de proeftuinen ook een grote educatieve waarde: ouderen, buurt en de kinderen worden uitgedaagd samen te leren over de planten en dieren in de tuin, samen de biodiversiteit te bevorderen en hun kennis over en weer te delen.

Verloop van het project

Het is gelukt om een mooi project neer te zetten, ondanks de beperkingen door Corona. Een groep kinderen van basisschool de Weijerwereld heeft meegeholpen met de aanleg van de eigen Proeftuin bij Madeleine. Op alle locaties is een tuinfeest georganiseerd. Tijdens deze dag kon iedereen alvast proeven wat voor lekkers er te vinden is in de Proeftuin. Dat is heel goed bevallen: ‘Super lekker! Eigenlijk veel lekkerder dan uit de winkel!’ – leerling van basisschool de Weijerwereld

Daarnaast is er ook veel te zien in een Proeftuin. Tijdens de tuinfeestdag zijn leerlingen op de locaties van Oss en Boxmeer ook op pad gegaan met een gezonde portie nieuwsgierigheid en loeppotjes. Kinderen van de Nicolaasschool uit Oss hebben hun ogen uitgekeken, en allerlei mooie (bodem)diertjes gespot in de Proeftuin. Bewoners van de zorginstellingen keken vol belangstelling mee.

Tijdens de evaluatiebijeenkomst merkte een van de medewerkers van Sint Jacob op: ‘De Proeftuin werkt! Bewoners komen uit hun stoel en gaan kijken bij de Proeftuin. Mensen ontmoeten elkaar rond de Proeftuin. Een opa vertelt neemt zijn kleinkinderen me om te laten zien hoe rabarber groeit. Jullie hebben goud in handen’. 
Ook wordt er al geoogst uit de proeftuin: bewoners hebben rabarbermoes gemaakt en gegeten. Ook van de munt is al volop heerlijke muntthee gedronken. Er zullen activiteiten blijven plaatsvinden in alle drie de Proeftuinen, waarbij kinderen van de lokale basisschool, (buurt)bewoners, vrijwilligers en medewerkers kunnen blijven genieten én leren van het nieuwe stuk groen in hun buurt. 

Proeftuinen-locaties door Nederland

In het voorjaar van 2021 zijn er drie Proeftuinen aangeplant in Nederland dankzij steun van gezondheidsbedrijf MSD. De Proeftuin-locaties liggen bij expertisecentrum Madeleine in Boxmeer, zorgcentrum De Wellen in Oss en Sint Jacob in de Hout in Haarlem.