Noord-Brabant
Gezondheid
vrijdag18jun2021

Proeftuin Oss feestelijk geopend!

Proeftuin Oss op feestelijke manier geopend tijdens tuindag bij zorgcentrum de Wellen

Op donderdag 17 juni was het zover: de Proeftuin in Oss werd officieel geopend tijdens de tuinfeestdag. Met deze Proeftuin is Oss een mooi, gezond én sociaal stukje groen rijker. Deze dag is georganiseerd door IVN Brabant, IVN Oss, MSD en zorgcentrum de Wellen.

Verloop van de tuinfeestdag

In het voorjaar is de Proeftuin in Oss aangelegd in de binnentuin van de Wellen. Om te vieren dat de Wellen een mooi stukje groen rijker is, is de tuinfeestdag georganiseerd met Corona-proof activiteiten. Monique Klerkx (teammanager Horeca & Facilitair bij de Wellen) en Monique Jonkheid (communicatiemanager bij MSD) trapten de dag af met mooie welkomstwoorden en de onthulling van het Proeftuinen-bord. Na deze officiële opening gingen de kinderen van de Nicolaasschool aan de slag in de Proeftuin. Met loeppotjes en een gezonde portie nieuwsgierigheid gingen de kinderen op pad in de Proeftuin om inspiratie op te doen voor hun kunstwerken. De kinderen hebben namelijk voor de bewoners van de Wellen mooie tekeningen over natuur en gezond eten gemaakt – in stoepkrijt, langs het zorgcentrum. Ook zijn ze creatief aan de slag gegaan met grote stenen door deze te decoreren met stift. En het resultaat mag er wezen: de stoep in de binnentuin is felgekleurd en bezaaid met mooie tekeningen, en het pad wat door de Proeftuin loopt is versierd met allerlei gekleurde keien. De leerlingen hebben daarnaast genoten van de Proeftuin. Een leerling, enthousiast op zoek naar kleine beestjes in de Proeftuin, zei:

‘Het is heel fijn om hier te zijn, er is zoveel natuur en groen!’

Bewoners en medewerkers van de Wellen keken vol genoegen van een veilige afstand mee. Het muziekduo Jan en Ria zorgde voor een hele fijne, vrolijke sfeer tijdens de dag.

Er zullen activiteiten blijven plaatsvinden in de Proeftuin, waarbij kinderen van de Nicolaasschool, (buurt)bewoners, vrijwilligers en medewerkers kunnen blijven genieten én leren van het nieuwe stuk groen in hun buurt.

Wat is een ‘Edible Garden’ (Proeftuin)?

Een Proeftuin is een stukje groen dat wordt omgetoverd in een mini voedselbos of andere tuin waarvan je kunt oogsten. De proeftuin is echter meer dan alleen een tuin. Kinderen, ouderen en de buurt gaan samen aan de slag om de proeftuin te bedenken en aan te leggen. Zij plukken er straks letterlijk samen de vruchten van. De proeftuin is educatief, ouderen, buurt en de kinderen worden uitgedaagd samen te leren over de planten en dieren in de tuin, samen de biodiversiteit te bevorderen en hun kennis over en weer te delen.

Meer informatie over proeftuinen

De eerste drie Proeftuinen

De eerste drie Proeftuinen worden in 2020-2021 gerealiseerd mede dankzij steun van gezondheidsbedrijf MSD. Zij dragen bij aan de realisatie van drie locaties nabij hun Nederlandse vestigingen in Boxmeer, Haarlem en Oss. Ook IVN-vrijwilligers en scholen helpen bij de realisatie en het onderhoud van de proeftuinen.