Noord-Brabant
Natuur in de Buurt
vrijdag17dec2021

Leerlingen BS De Troubadour planten Tiny Forest Genderwonderwoud

Vrijdag 17 december hebben circa 180 leerlingen van basisschool De Troubadour een Tiny Forest aangeplant in de buurt van hun school. Daarbij werden ze geholpen door de gemeente en IVN Natuureducatie. Wethouder Rik Thijs opende het minibos en maakte de naam bekend: Tiny Forest Genderwonderwoud. De naam is door leerlingen van de school bedacht. Dit is het tweede Tiny Forest in Eindhoven.

Afgelopen weken werd de grond al gereed gemaakt voor het Tiny Forest. Het leukste werk, het planten van de bomen, mochten de leerlingen doen. In kleine groepjes zetten ze 25 verschillende soorten bomen en struiken in de aarde - in totaal zo’n 600 boompjes en struiken. Tijdens de aanleg spatten hun enthousiasme en betrokkenheid ervanaf.

Een Tiny Forest is een inheems minibos van 200 à 400 vierkante meter. Landelijk zijn er al meer dan 150 aangeplant. Onderzoekers van Wageningen University & Research ontdekten al bijna 600 diersoorten in deze minibossen. Wethouder Rik Thijs: “Een Tiny Forest draagt bij aan meer biodiversiteit en zorgt voor verkoeling op warme dagen. Ook is het een waterberging als er veel regen valt én de minibossen zorgen voor een gezonde bodem in de stad. Ten slotte zijn deze bosjes fijne plekken waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Ik hoop nog op veel minibossen in Eindhoven.”

Een bos in de buurt van scholen is belangrijk. Bij het bos is ook een buitenlokaal aangelegd waar de kinderen en jongeren les kunnen krijgen over het bos en andere onderwerpen. Het bos brengt de natuur dichtbij en geeft jong en oud de kans om de wildernis in hun eigen wijk of dorp te ontdekken.

Het Tiny Forest in Eindhoven is mogelijk dankzij financiële steun van de gemeente en de provincie.