Noord-Brabant
Kind & Natuur
donderdag04feb2021

Jong Leren Eten in 2021

Met Jong Leren Eten brengen we zoveel mogelijk kinderen en jongeren structureel in aanraking met informatie en activiteiten over voedsel, zodat zij leren om gezonde én duurzame keuzes te maken. Al vier jaar lang werken we hieraan door het verbinden van partners, scholen, netwerken en mooie ideeën. Denk aan educatie op scholen, vergroening van schoolpleinen, voedselbosjes, samenwerking met Klasseboeren, jongeren die zelf oplossingen bedenken via Jongeren Advies Bureaus en nog veel meer. Een van de voorwaarden is dat we dit altijd via een kinderopvang of onderwijsinstelling verbinden, om zo elk kind te bereiken. Ook in 2021 hebben we mooie plannen, hieronder de activiteiten in vogelvlucht.

Wat gaan we doen in 2021?

1. Jongeren nemen voeding in eigen hand

Jongeren van Voortgezet Onderwijs en Middelbaar Beroepsonderwijs komen in lead of het nu gaat om het ontwerpen van een eigen groene en gezonde chillplek op het schoolplein, tot wat voor gezonde voeding er in de kantine geserveerd wordt. Daarnaast worden zij adviseurs van vraagstukken rondom gezonde voeding. Heb je zelf een mooi voorbeeld, projectidee of droom. Neem contact met ons op!

2. Schoolpleinen van de Toekomst

We zijn één van de financiers van Schoolpleinen van de Toekomst, een provincie subsidieregeling voor vergroening van schoolpleinen. Er ontvingen reeds 250 Brabantse scholen een mooie bijdrage om hun plein te vergroenen en buitenlessen te stimuleren. Samen met de partners bespreken we mogelijke ondersteuning in de toekomst. Het (nog) beter ontsluiten van kennis, kunde en mogelijkheden rondom voedseleducatie staan centraal. Daarnaast ondersteunen we mooie concepten zoals Voedselbosjes op schoolpleinen.

3. Jong Leren Eten in de Kinderopvang

We organiseren een creatieve sessie voor de kinderopvangorganisaties over gezonde voeding op de kinderopvang, met inspirerende voorbeelden als Smakelijke moestuinen en Natuurkr8. Samen met hen onderzoeken we de behoeften van en de mogelijkheden voor de kinderopvangorganisaties om vandaaruit samen verder te bouwen. Mocht je interesse hebben in deze bijeenkomst, laat het ons weten via: www.ivn.nl/jle-in-de-kinderopvang! Dan houden we je op de hoogte zodra er meer bekend is.

4. Moestuincoaches aan de slag

Er is een netwerk van gecertificeerde moestuincoaches van Noord-Brabant. Zij zijn opgeleid door Velt en IVN Natuureducatie. Deze coaches bieden ondersteuning bij moestuinieren op het plein, kunnen gastlessen geven of nodigen leerkrachten uit om met de klas een bezoek te brengen aan hun eigen moestuin. Dit netwerk blijven we ondersteunen, verbinden aan mooie initiatieven en wordt uitgebreid omdat we weer een nieuwe cursus gaan geven dit jaar. Hier vind je alle moestuincoaches www.jonglereneten.nl/moestuincoaches. Mocht je interesse hebben in het volgen van een cursus, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief Groen, Gezond en Waterwijs. Dan blijf je op de hoogte van de laatste informatie.

Naast bovenstaande speerpunten is er ruimte voor het aansluiten op nieuwe vragen die komen vanuit kinderopvang, onderwijs en partners. We zijn actief in diverse netwerken en verbinden en schakelen daar met partners. We bieden inspiratie via diverse communicatiekanalen en inspiratiesessies. Dus blijf vooral op de hoogte en volg Jong Leren Eten via de nieuwsbrief Groen, Gezond en Waterwijs, aanmelden kan hier: aanmeldformulier nieuwsbrief
Of kijk op www.jonglereneten.nl/provincie/noord-brabant.

Jong Leren Eten Makelaar

Per 1 januari 2021 is Marieke Wingens (IVN Natuureducatie) Makelaar Jong Leren Eten Noord-Brabant. Vanaf waarschijnlijk maart zal zij weer versterkt worden door een provinciale collega-makelaar.

Het programma Jong Leren Eten is een initiatief van het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit en wordt uitgevoerd in samenwerking met het ministerie van VWS.