Noord-Brabant
Recreatie
maandag16mei2022

Gouden Laars voor zes duurzame initiatieven tijdens Laarzendag

Zes duurzame kleinschalige initiatieven in het NLDelta-gebied hebben op 14 mei een Gouden Laars ontvangen. Ze kregen deze uit handen van de Brabantse gedeputeerde Stijn Smeulders en Renske Visscher, directeur regio Zuid van IVN Natuureducatie. De prijsuitreiking was onderdeel van de allereerste Laarzendag in NLDelta. Een dag waarop we aandacht vragen voor meer biodiversiteit en droge voeten.

Tijdens Laarzendag werden de inwoners van het NLDeltagebied uitgenodigd om naar buiten te gaan. Om de dieren en planten in de delta te ontdekken en te leren hoe we omgaan met het stijgende water. We willen tenslotte straks niet altijd op laarzen lopen. De hele dag waren er excursies en activiteiten waarbij de laars centraal stond. Ondanks dat het weer was geschikter was voor teenslippers, hadden veel mensen de laarzen aangetrokken.

Laarzenmars

Vanuit het Biesbosch MuseumEiland startte in de ochtend een laarzenmars.  Gedeputeerde Stijn Smeulders, lokale politici en bewoners uit het gebied trokken op laarzen de Biesbosch in langs een aantal prikkelende stellingen.  Maak je je zorgen om klimaatverandering? Hoeveel tegels kun jij uit je tuin wippen om te zorgen voor meer groen?

Gouden Laars

Daarna reikte gedeputeerde Stijn Smeulders van provincie Noord-Brabant  zes Gouden Laarzen (van chocola) en een cheque van € 1.000 uit aan een aantal duurzame initiatieven. Van groene schoolpleinen tot een natuurlijke speeltuin. En van een planten estafette in de straat tot een parkeerplaats waar buurtgenoten samenwerken aan meer groen. Juryvoorzitter Renske Visscher roemde de initiatieven en riep op om vooral door te gaan met duurzame plannen in je eigen buurt. “Klimaatverandering kunnen we alleen tegengaan als we zelf in actie komen.“

Jaarlijks evenement

De Laarzendag en de Gouden Laars Verkiezing zijn door IVN Natuureducatie georganiseerd in het kader van de herdenking van 600 jaar Elisabethsvloed. Het evenement is een initiatief van NLDelta en is mede mogelijk gemaakt door de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het streven is om er een jaarlijks evenement van te maken dat moet uitgroeien tot een wereldwijde jaarlijkse traditie. Laarzen