Noord-Brabant
Beleid & Organisatie
dinsdag20apr2021

Gezocht: vrijwilliger financiën voor Brabantse voedselbosjes op schoolpleinen

Wil jij in een projectteam IVN'ers adviseren en ondersteunen met het werven van financiën voor het realiseren van voedselbosjes op schoolpleinen? Daarmee zorg je voor het verbinden van kinderen en natuur, het daadwerkelijk vergroenen op een schoolplein én een mooie manier om samen met andere IVN'ers een 'cadeau'  te brengen naar de Brabantse basisscholen en kinderopvang. 

Wat is een voedselbosje?

Kinderen die op hun schoolplein of bij hun kinderopvang planten, verzorgen, oogsten, leren over natuur, samen bereiden en proeven? Dat doen we met het programma voedselbosjes. Het eerste Brabantse voedselbosje is in 2020 aangeplant samen met IVN Geldrop. Dat smaakt naar meer! We willen IVN-afdelingen, in het bijzonder scholenwerkgroepen, uitnodigen om samen met  kinderen en IVN Brabant voedselbosjes aan te leggen.  

Het Brabantse projectteam bestaat op dit moment uit: 1 vrijwilliger (tevens ervaringsdeskundige van IVN Geldrop) en 2 beroepskrachten (Daniek Bosch en Marieke Wingens). We zoeken nog 1 of 2 personen die zich specifiek met werving van financiën voor lokale voedselbosjes willen inzetten. Een deel van de provinciale financiering is gerealiseerd, de overige financiering willen we dus lokaal werven.

Wie zoeken we?

 • Je bent actief lid van een Brabantse IVN-afdeling, bijvoorbeeld in een werkgroep, het bestuur of een actieve vrijwilliger.
 • Je hebt ervaring met en/of ideeën voor het werven van financiën bijvoorbeeld voor een goed doel of via het werk.
 • Je vindt het leuk om samen met andere IVN'ers te sparren over mogelijkheden en vervolgens de lokale afdelingen te adviseren en mee te lezen bij aanvragen. Let wel, de lead hoort bij de afdeling te liggen, het provinciale projectteam adviseert en ondersteunt.  Vanuit je eigen betrokkenheid bij IVN begrijp je hoe de autonomie en dynamiek bij afdelingen werken.

Wat bieden we? 

 • De kans om mee te werken aan verbinding tussen kinderen en natuur.

 • Samen ontdekken hoe we (IVN) op lokaal en provinciaal niveau meer impact kunnen maken en wat de do's en don'ts zijn voor goede samenwerking.

 • De kans om (nog meer) kennis en ervaring op te doen met mogelijkheden voor sponsoring, crowdfunding en subsidies. Indien gewenst verzorgen we een miniseminar over crowdfunding.

 • Onkostenvergoeding voor eventuele reiskosten (ivm Corona wordt op dit moment online via Zoom vergaderd).
 • Gratis deelname aan de Kind & Natuurconferentie op 30 september & 1 oktober: https://www.ivn.nl/conferentie-kind-natuur/over-de-conferentie

Wat vragen we?

 • Circa 4 maal een overleg met het projectteam waarbij je mee nadenkt over de lokale mogelijkheden, ondersteuning en je inzicht krijgt in hoe het gehele project georganiseerd is.
 • Circa 2 maal een online bijeenkomst met deelnemende IVN'ers waarbij we hen informeren, inspireren, adviseren, uitwisselen en ondersteuning bieden.
 • Wanneer nodig advies en ondersteuning op maat bij de lokale afdelingen. Een inschatting van de tijdsbesteding is circa 2 uur per afdeling. Echter, de precieze invulling en dus ook tijdsduur daarvan is in overleg.

Interesse? 

Heb je belangstelling? Laat het ons via de mail of telefonisch weten tot uiterlijk 15 mei en geef hierbij aan wat je rol is binnen je IVN-afdeling en globaal welke verwachtingen en expertises je hebt. Mocht je interesse hebben, maar twijfelen, neem ook dan contact op. Dan bespreken we of het wel of niet iets voor je is.

Contactgegevens: Marieke Wingens, Projectleider Kind & Natuur
via m.wingens@ivn.nl en 06-5513 4395.

Meer over voedselbosjes

Op dit moment hebben we een deel van de financiering per voedselbosje rond vanuit provinciale middelen. Daarnaast willen we bij ten minste 10 scholen/kinderopvanglocaties lokale financiering organiseren samen met de IVN-afdeling. Het idee is dat de IVN-afdeling zelf een school aan kan dragen en/of kan kiezen uit de vele scholen die zich zelf hebben aangemeld als geinteresseerde. Op die manier is de IVN-afdeling de lokale aanbieder van het voedselbosje, ook richting school. Natuurlijk is er samenwerking op gebied van aanleg en educatie, daar zijn al vele middelen voor beschikbaar.

Meer informatie over voedselbosjes: www.ivn.nl/voedselbosje