Noord-Brabant
Water
Op
zaterdag27aug202210:00

Oeverloperdag in Tilburg

Samen op onderzoek voor schone beken

Op het land zie je al snel wat er groeit, bloeit, kruipt en zoemt. Maar heb je weleens goed gekeken naar al het water om je heen? Daar bruist het ook van het leven: planten, vissen en allerlei andere waterdieren. Wil jij op ontdekkingstocht en onderzoeken hoe het zit met de waterkwaliteit en biodiversiteit in Brabantse beken? Ga dan mee oeverlopen tijdens de Oeverloperdag op 27 augustus bij de Nieuwe Leij te Tilburg!

Ontdek het onderwaterleven

Verrijk samen met ecologen van RAVON, FLORON, Waterschap De Dommel en IVN Natuureducatie jouw persoonlijke kennis van het leven in onze beken en de beleving ervan. Ga op zoek naar zo veel mogelijk verschillende soorten waterdieren en -planten en wordt de winnaar van de Beken Bingo. Of verdiep je juist in een bepaalde soort en leer meer over de herkenning en wat deze soort zegt over de waterkwaliteit.

Praktische informatie

  • Wanneer: zaterdag 27 augustus, van 10.00 tot 13.30 uur
  • Waar: Nieuwe Leij te Tilburg (nabij het St. Elisabeth Ziekenhuis, klik hier voor de exacte locatie (coördinaten: 51.542722, 5.107250)
  • De activiteiten starten om 10.00 uur, aanmelden is niet nodig

  • Kinderen zijn onder toezicht van ouders ook van harte welkom

  • Ervaring is niet nodig en voor onderzoeksmateriaal wordt gezorgd
  • Vragen? Neem contact op met Robbert Hesen (r.hesen@ivn.nl)

Het belang van onderzoek

Door te meten of en hoeveel bepaalde soorten voorkomen weten onderzoekers, beheerders en beleidsmakers of zij moeten ingrijpen. Verandert het leefgebied? Wordt het leefgebied te klein? Overheersen sommige soorten? Door samen te onderzoeken krijgen we beter inzicht in de biodiversiteit in onze beken. Deze informatie is belangrijk om de waterkwaliteit en daarmee biodiversiteit te verbeteren.

Wat is Oeverlopers?

Oeverlopers is een project waarbij we mensen het leven in en rondom beken willen laten ontdekken en onderzoeken. Naast het organiseren van Oeverloperdagen voor publiek, bieden we digitale zoekkaarten en tips om zelf op pad te gaan en leiden we vrijwillige beekonderzoekers, de zogenaamde Oeverlopers, op.

Meer weten? Ga naar www.oeverlopers.nl

Algemene informatie

zaterdag 27 augustus 2022 - 10:00 tot 13:30
Contactpersoon: