Noord-Brabant
Recreatie
Vanaf
woensdag23feb202213:00

Cursus Gastheer van het Landschap Zuiderwaterlinie

foto: Vilda

Word Gastheer/Gastvrouw van het Landschap van de Zuiderwaterlinie

Het verhaal van het landschap speelt een steeds belangrijkere rol bij het kiezen van een vakantiebestemming. Daarbij bestaat het landschap uit twee componenten: natuur en erfgoed.  Als Gastheer of Gastvrouw van je eigen gebied kun je als recreatie- en horecaondernemer daar de vruchten van plukken en je gasten alles vertellen over de mooiste plekjes van jouw gebied. Zodoende beleven gasten de omgeving optimaal en verrijkt het hun verblijf of bezoek aan het gebied.

Maak het verblijf van jouw gasten nóg aantrekkelijker

In februari en maart 2022 organiseren IVN Natuureducatie en de Alliantie Zuiderwaterlinie de cursus ‘Gastheer van het Landschap’ voor de Zuiderwaterlinie. Ben jij een toeristisch- of horeca-ondernemer in deze regio? En wil je meer weten over de prachtige omgeving waarin jij je gasten ontvangt? Doe dan mee en meld je aan!

In de cursus krijg je specifieke gebiedsinformatie over de Zuiderwaterlinie en leer je meer over bijvoorbeeld de ontstaansgeschiedenis, landschapskenmerken, natuurwaarden, erfgoed, recreatieve mogelijkheden en de mooie plekjes. Samen met de andere deelnemers, en de deelnemers van de eerste cursus in 2019, bouw je samen met ons aan een duurzaam recreatienetwerk van ondernemers die gezamenlijk het bijzondere verhaal van de Zuiderwaterlinie uitdragen. In samenwerking ontwikkel je ideeën waarmee je het gebied kunt promoten, meer klanten kunt bereiken en hen een optimale beleving kunt bieden. Een extra service, wat het verblijf én het gebied aantrekkelijker maakt. Je wordt verrast door je eigen omgeving tijdens de cursusdagen (op diverse locaties langs de linie).

Programma en cursusdata

De cursus bestaat uit vier cursusdagen inclusief excursies en een terugkombijeenkomst na het seizoen. Daarna bouw je als netwerk verder aan gezamenlijke activiteiten en promotie. Na het afronden van de cursus mag je je als ondernemer profileren als Gastheer/Gastvrouw van het Landschap met een bijbehorend gevelbordje.

Woensdag 23 februari (van 13.00 tot 17.00 uur) 
Thema: kennismaking en het ontstaan van de Zuiderwaterlinie. Na een kennismaking met de collega-ondernemers en IVN gaan we met enkele gastsprekers terug in de tijd. Waarom en hoe is de Zuiderwaterlinie ontstaan, wat is er zo bijzonder aan en hoe zie je het nog terug in het landschap? Ook wordt de eindopdracht ‘Beleef mijn Zuiderwaterlinieparel’ uitgelegd.

Dinsdag 8 maart (van 13.00 tot 17.00 uur) 
Thema: historie en verhalen. Door de eeuwen heen heeft er zich van alles afgespeeld langs de Zuiderwaterlinie. We horen enkele markante verhalen die interessant kunnen zijn voor je gasten, je krijgt storytellingtips hoe je je eigen verhaal kunt maken en we gaan op excursie naar een historisch markante plek.

Dinsdag 15 maart (van 13.00 tot 17.00 uur) 
Thema: natuur en landschap. Met een gastpresentatie en een excursie zul je zien dat de Zuiderwaterlinie het landschap prachtig heeft gebruikt om de verdedigende stellingen te maken. Daarnaast bereid je je voor op de eindpresentatie tijdens de laatste bijeenkomst.

Dinsdag 29 maart (van 13.00 tot 17.00 uur) 
Thema: eindpresentaties en certificering. Tijdens de laatste middag geven de deelnemers hun presentaties van de eindopdracht ‘Beleef mijn Zuiderwaterlinieparel’. Tot slot worden de certificaten en gevelbordjes feestelijk uitgereikt.

Terugkomdag (datum in overleg gepland, najaar 2022) 
Ongeveer een half jaar na de cursusdagen wordt er een terugkomdag georganiseerd, waarin je als deelnemers elkaar opnieuw ontmoet, samen met de eerder opgeleide Gastheren en Gastvrouwen. We gaan actief aan de slag met arrangementsvorming en eventueel nadere samenwerkingsafspraken. De specifieke datum van de terugkomdagen wordt tijdens de cursus in overleg met de deelnemers gepland.

Locaties

De locatie verschilt per cursusmiddag, maar is altijd aan de Zuiderwaterlinie en zo mogelijk bij de recreatieondernemers. Zo kun je een kijkje nemen bij jouw collega’s en leer je elkaars bedrijven beter kennen. Heb je als ondernemer een ruime locatie ter beschikking? Laat het ons weten! We informeren je op tijd waar de cursusdagen worden gehouden.

Voor wie?

De cursus is geschikt voor alle recreatieondernemers aan de Zuiderwaterlinie, zoals hotels, campings, B&B’s, restaurants, vakantieparken, toeristische informatiepunten, etc. Ook bedrijven met dagrecreatie zijn welkom! Deelname is mogelijk door één of twee personen per bedrijf/instelling.

Kosten en aanmelden

De normale cursuskosten bedragen €250 p.p. Als tegemoetkoming aan de ondernemers die door de coronacrisis geraakt zijn, geven Zuiderwaterlinie en IVN een korting van €100. De cursuskosten bedragen hierdoor eenmalig €150 p.p. Dit is inclusief lesmateriaal, vier cursusdagen, koffie/thee, een feestelijke afsluiting van de cursus met certificaat en een gevelbordje*, en de terugkomdag. Er kunnen maximaal 25 personen deelnemen aan de cursus. Voor deze cursus geldt vol=vol dus meld je snel aan.

*Om in aanmerking te komen voor het officiële certificaat en gevelbordje Gastheer of Gastvrouw van het Landschap is actieve deelname aan 3 van de 4 bijeenkomsten een voorwaarde.

Aanmelden kan tot uiterlijk 20 februari 2022.

Meer informatie

De cursus wordt in opdracht van de Alliantie Zuiderwaterlinie uitgevoerd door IVN Brabant in samenwerking met lokale organisaties. Neem voor meer informatie contact op met:
VN Brabant, Ido de Haan (i.de.haan@ivn.nl / 06-46618280)
of neem eens een kijkje op www.ivn.nl/gastheervanhetlandschap.

Alvast meer weten over de Zuiderwaterlinie? Kijk dan eens op https://www.zuiderwaterlinie.nl/1linie/ondernemers/ivn-cursus.  

zuiderwaterlinie logo

Algemene informatie

donderdag 16 december 2021 - 16:19