Limburg
Biodiversiteit
dinsdag19okt2021

Tuiny Forest in eigen tuin!

Zes vierkante meter inheems minibos in eigen tuin? Dat kan! De gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Maastricht, Meerssen, Vaals en Valkenburg aan de Geul bieden inwoners de mogelijkheid een IVN Tuiny Forest pakket met 50% korting aan te schaffen. Doel? De tuinen in deze gemeentes de mooiste en meest bio-diverse van Nederland maken. Daarmee wordt bovendien bijgedragen aan het beperken van wateroverlast doordat een groene tuin veel meer regenwater op kan vangen.
De oplage van het aantal pakketten is beperkt, dus wees er snel bij
(uiterlijk 3 november): www.waterklaar.nl/maas.

Haal de natuur de tuin in

Als tegels worden vervangen door groen levert dat een bijdrage aan verkoeling, kan de bodem weer regenwater opnemen en hebben planten en dieren een thuis. Alle geuren en kleuren maken van de tuin bovendien een fijnere plek om te zijn, en dat is weer goed voor de gezondheid! Het kant-en-klare IVN Tuiny Forest pakket bestaat uit inheemse boompjes (5x), heesters (5x) en zaad voor inheemse bloeiers. Zo ontstaat binnen een halve dag een minibos van 6m2 in een tuin. Alle soorten in het pakket zijn inheems, wat betekent dat ze van nature voorkomen in Nederland. Hierdoor zijn ze helemaal aangepast aan ons klimaat en trekken meer insecten als vlinders en bijen aan dan exoten. Bovendien zijn de planten gifvrij gekweekt, wat heel goed is voor de bodem en de dieren.

Aan de slag

Het IVN Tuiny Forest pakket kan worden besteld via www.waterklaar.nl/maas. Bestellen kan zolang de voorraad strekt en uiterlijk t/m 3 november. De pakketten worden in november 2021 uitgeleverd. De herfst/winter is het ideale moment om bomen te planten; dan zijn ze in rust en hebben een veel grotere kans om goed aan te slaan.

Deze actie is een samenwerking tussen de gemeenten in de regio Maastricht en Heuvelland, Waterschap Limburg, IVN Natuureducatie en Sprinklr.

waterklaar