Limburg
Kind & Natuur
dinsdag23mrt2021

Kinderen van Basisschool de Bottel in Lottum planten eigen Voedselbosje op schoolplein

Maandag 22 maart was een feestelijke lesdag voor de kinderen van Basisschool de Bottel in Lottum. Zij legden samen met IVN Limburg, IVN De Maasdorpen en hovenier Dolmans Landscaping een Voedselbosje op hun schoolplein in Lottum aan. Een Voedselbosje bedraagt 30 vierkante meter bos gevuld met 22 verschillende soorten eetbare bomen, struiken en kruiden. Naast het aanplanten maakten de kinderen naambordjes voor hun zelf geplante boompjes, leerden ze over verschillende soorten bodemdieren én konden ze al proeven van de toekomstige oogst door een appeltje te roosteren. Na alle buitenactiviteiten werd het informatiebord feestelijk onthuld door directeur van de basisschool Ron Schreurs.

Planten, oogsten, proeven en leren
Voordat de kinderen hun eigen bosje konden aanplanten, leerden ze in het klaslokaal spelenderwijs over de verschillende soorten planten in hun Voedselbosje en de eetbare delen van deze planten. Belangrijk om te weten, want een halfjaar na aanplant kan er in het Voedselbosje al voor de eerste keer geoogst worden. Veel zal het bosje dan nog niet opbrengen. Net als in een groot voedselbos moet de natuur even de tijd krijgen en wordt de oogst elk jaar groter. Maar tot het zover is kunnen de kinderen al van alles leren over de verschillende soorten eetbare planten.

Een smakelijk feestje
Tijdens het planten werden alle zintuigen volop gebruikt. ‘Juf ruik eens, dit blaadje ruikt naar cola!’ Een Voedselbosje op het schoolplein is een mooie manier om kinderen weer in contact te brengen met voeding, gezondheid en de natuur. En de kinderen hiermee ook verbonden te laten voelen. Wanneer kinderen zelf bezig kunnen zijn met voeding, van planten tot oogsten, zorgt dat ervoor dat ze meer gaan proeven en later bewustere keuzes maken.

Van amandelboom tot colakruid
Een IVN Voedselbosje is een aangelegd bosje van 30 m2 bestaande uit (deels) eetbare planten, struiken en bomen. In het Voedselbosje staan bekende en onbekende soorten zoals amandel, braam, citroenmelisse en colakruid. Het Voedselbosje van Basisschool de Bottel is onderdeel van de IVN Voedselbosjesbeweging. IVN droomt om samen met partners duizend schoolpleinen en kinderopvanglocaties te vergroenen met een Voedselbosje. Een Voedselbosje neemt kinderen mee in een nieuw verhaal over voedselproductie, maakt gezond eten toegankelijk en ondersteunt de voedseltransitie in de landbouw. Dit derde Voedselbosje in Limburg is aangelegd onder leiding van IVN Limburg en is mede mogelijk gemaakt door het programma Jong Leren Eten Limburg, gemeente Horst aan de Maas, Schoolpleinadvies.nl, Fonds NME, het Prins Bernhard Cultuurfonds en IVN Natuureducatie. Ook een Voedselbosje op jouw schoolplein? Meld je aan via www.ivn.nl/voedselbosjes en doe mee met de volgende Voedselbosjes-ronde in Limburg!

Onderzoek door de kinderen van Basisschool de Bottel