Natuur & Gezondheid

Groen is gezond! Het is goed voor de ontwikkeling, verhoogt geluk en vermindert stress. Steeds meer onderzoeken onderstrepen deze positieve effecten van natuur op de gezondheid. Helaas is de afstand tussen mens en natuur nog nooit zo groot geweest als nu. IVN wil deze afstand verkleinen door jong en oud vaker in contact te brengen met de natuur.

Download: Factsheet Natuur & Gezondheid Limburg 2020

Een greep uit ons aanbod:

Grijs, Groen & Gelukkig
IVN wil met ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij tienduizend ouderen een gelukkige oude dag bezorgen door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren. Dit doen we door de omgeving rondom zorginstellingen te vergroenen en een natuurrijk activiteitenprogramma aan te bieden. Met hulp van betrokken zorgverleners, vrijwilligers en omwonenden wil IVN ouderen laten genieten van natuurbeleving, beweging en de buitenlucht. In Limburg gebeurt dit op meerdere locaties, onder andere bij de Meander Zorggroep, Land van Horne en Vitalis.

IVN Biowalking
IVN Biowalking is wandelen in de natuur voor mensen met een chronische ziekte of beperking, zoals mensen met diabetes, onder begeleiding van een IVN Natuurgids en een zorgprofessional. Het zijn wandelingen van maximaal vijf kilometer (60-90 minuten). De wandelingen worden aangeboden door een IVN-afdeling in samenwerking met lokale partnerorganisaties. Biowalking combineert de positieve effecten op de gezondheid van bewegen in de natuur, natuurbeleving en lotgenotencontact.

In Nationaal Park De Maasduinen wordt twee keer per jaar een reeks georganiseerd voor mensen met diabetes. Bij een aantal verpleeghuizen worden Biowalks georganiseerd voor ouderen en bij IVN-Afdeling Maasduinen is er een maandelijkse biowalk voor met name mensen die slecht ter been zijn. Deze zijn ook geschikt voor mensen met een rollator of in een rolstoel.

Kijk hier voor al het IVN-aanbod Natuur & Gezondheid: www.ivn.nl/wat-wij-doen/natuur-gezondheid