Natuur & Gezondheid

Groen is gezond! Het is goed voor de ontwikkeling, verhoogt geluk en vermindert stress. Steeds meer onderzoeken onderstrepen deze positieve effecten van natuur op de gezondheid. Helaas is de afstand tussen mens en natuur nog nooit zo groot geweest als nu. IVN wil deze afstand verkleinen door jong en oud vaker in contact te brengen met de natuur. In Gelderland doen we dat met het programma Grijs, Groen en Gelukkig, het stimuleren van groene en gezonde schoolpleinen en het ondersteunen van IVN biowalking voor mensen met een chronische ziekte of beperking.

Grijs, Groen en Gelukkig

Met Grijs, Groen & Gelukkig wil IVN 10.000 ouderen in Nederland een gelukkige oude dag bezorgen door hen in contact te brengen met de natuur. Door personeel en mantelzorgers te trainen in natuurbeleving, gaan ze vaker met de bewoners naar buiten. De bewoners ervaren daardoor de positieve effecten van de natuur; van frisse lucht tot meer beweging en ontspanning. IVN Gelderland werkt al samen met Stichting Linge’s Zorglandgoed, en is op zoek naar meer Gelderse zorginstellingen die hun zorg willen vergroenen. Neem contact op met IVN Gelderland voor een vrijblijvende afspraak, en ontdek hoe IVN je kan adviseren, zowel over het optimaal inrichten en gebruiken van de buitenruimte als over het integreren van natuur in dagbestedingsactiviteiten.

IVN Biowalking

IVN Biowalking is wandelen in de natuur voor mensen met een chronische ziekte of beperking onder begeleiding van een IVN Natuurgids en een medisch professional. Wat Biowalking uniek maakt is de combinatie van natuurbeleving en patiëntenzorg. In Gelderland worden biowalks in Ede en het Bennekomse bos georganiseerd.

Groene en gezonde schoolpleinen

Op een groen en gezond schoolplein krijgt de jeugd de ruimte om te bewegen en te spelen in een uitdagende en groene omgeving. Een gezond schoolplein prikkelt de fantasie, stimuleert bewegingen en leert over het belang van de natuur. Tijdens en na schooltijd.

In Gelderland heeft IVN verschillende scholen begeleidt bij het aanleggen van een groen en gezond schoolplein. Wij ondersteunen bij de aanleg, het onderhoud en de implementatie van een groen en gezond schoolplein. Met workshops en/ of adviesgesprekken geven wij handvatten voor de inrichting van het schoolplein én het organiseren van het onderhoud en beheer, ook samen met de leerlingen. Daarnaast begeleiden we scholen bij het ontwikkelen en het geven van lessen op het schoolplein. We maken van het schoolplein een echt buitenlokaal!

Wil je als school of scholenkoepel ook je plein(en) groener en gezonder maken? Neem contact op met Linda IJmker van IVN Gelderland voor een vrijblijvend gesprek.