Groningen
Kind & Natuur
dinsdag21dec2021

Natuurkist voor kinderopvang en BSO Eemsdelta

Buiten zijn, vrij spelen en onbevangen de natuur ontdekken helpt kinderen in de ontwikkeling van hun zintuigen, motoriek, sociale vaardigheden en creativiteit. Daarom werkt IVN dagelijks aan een (be)leefwereld waarin contact tussen kind en natuur vanzelfsprekend is. Natuurbeleving is goed voor kinderen. Ouders kiezen daarom tegenwoordig steeds vaker voor kinderopvang die duidelijk laat zien dat ze iets met natuur doet. Groene kinderopvang zit in de lift! 

Maar hoe pak je dit als organisatie eigenlijk aan? Hoe ziet een uitdagende groene speelleeromgeving eruit? Welke materialen zijn leuk om te gebruiken en welke opdrachten kun je doen? Om kinderopvangorganisaties hierin te ondersteunen hebben IVN Groningen en Gemeente Eemsdelta een aantrekkelijk natuurpakket ontwikkeld. 

Wat krijgen de opvanglocaties? 

  • Vier bijeenkomsten voor pedagogisch medewerkers, elk met een onderwerp passend bij het seizoen. We trappen af op 10 februari met het thema vogels. Verder staat er per seizoen een ander dier centraal: vlinders, kriebelbeestjes en egels.
  • Bij de eerste bijeenkomst ontvangen de deelnemers een Natuurkist die ze tijdens alle bijeenkomsten aanvullen. 
  • Ze krijgen per thema inspirerende doe-kaarten en alle materialen die ze nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan ‘snaveltjes’, vlinderkweekpakketten, loeppotjes of zoekkaarten.
  • Bij de bijeenkomsten doen de deelnemers kennis op en gaan ze praktisch aan de slag. Zodat ze daarna alles in huis hebben om op hun eigen locatie met collega’s en kinderen aan de slag te gaan.

Wil jij ook aan de slag met natuurbeleving? 

We starten al in februari, dus wacht niet te lang! Tijdens de eerste bijeenkomst maken we samen de planning voor de rest van het jaar. Per locatie is één Natuurkist beschikbaar. Deze wordt voor de eerste bijeenkomst op je locatie afgeleverd. Om je aan te melden stuur je een e-mail met je gegevens naar Jolanda Boekhout van IVN Groningen: j.boekhout@ivn.nl. Ook met vragen kun je bij Jolanda terecht.

Startbijeenkomst
Datum: 10 februari
Tijd: 19.30 21.00 uur
Locatie: online (we hopen dat de volgende bijeenkomsten fysiek kunnen).