Groningen
Kind & Natuur
donderdag25mrt2021

Inspiratiesessie moestuinieren

Je zou denken dat veel mensen ’s avonds geen zin meer hebben om voor een sessie achter een computer te kruipen, maar niets bleek gisteravond minder waar! Vanuit het programma Jong Leren Eten organiseerden we een inspiratiesessie over moestuinieren voor medewerkers in de kinderopvang en daar waren maar liefst 95 deelnemers bij aanwezig. Ze waren van tevoren dan ook al lekker nieuwsgierig gemaakt. Voorafgaand aan deze sessie hadden ze een pakket met courgettes, citroen, knoflook en munt gekregen. Dat beloofde dus niet alleen een avondje luisteren, maar ook zelf aan de slag gaan! 

Heb jij nog geen moestuin?? 

Moestuinieren is een hot thema tegenwoordig, je hoort er bijna niet meer bij als je geen moestuin hebt. En dat snappen wij wel! Het is niet alleen leuk om met kinderen buiten lekker vieze handen te krijgen, je kan er ook veel mee qua educatie. Toch ervaren veel mensen ook wel een drempel om ermee te beginnen, want hoe moet het eigenlijk precies, waar begin je mee en hoe betrek je kinderen erbij. Of zoals Jong Leren Eten makelaar Karlijn Meijerink als introductie zei: “Er is tegenwoordig zoveel te vinden over moestuinieren, dat je door de bomen het bos haast niet meer ziet en daarom organiseren we deze sessie.”

Jong Leren Eten courgette Begin klein 

Vooraf hadden we de deelnemers opgeroepen om hun vragen over moestuinieren met BSO en kinderopvang op te sturen. Zo konden we een sessie organiseren die ze ook echt op weg kon helpen. En dat hebben ze gedaan! Aan moestuincoach Gerderike Leemburg de eer om in deze wirwar van vragen structuur aan te brengen en ze terug te brengen tot een paar hapklare stukken informatie. Veel mensen bleken toch enigszins tegen dezelfde dingen aan te lopen: hoe je moet beginnen, hoe je kinderen kunt betrekken bij moestuinieren en welke groenten je het best kunt gaan kweken. Een paar tips geven we alvast weg: begin klein, laat kinderen zelf dingen doen, zien, voelen, ervaren en kies groenten die veel kinderen lekker vinden. 

Met groenten kun je nog veel meer Groenteknutsels

Vervolgens was het tijd voor meer interactieve sessies. De groep werd opgesplitst in 5 breakout rooms en in kleine groepen gingen ze aan de slag met thema’s als groente eten uit de moestuin, knutselen met groenten of fruit en tekenen met groenten. Want het leuke van moestuinieren is natuurlijk dat je niet alleen buiten met de kinderen kunt zaaien en oogsten, maar dat je ook binnen aan de slag kunt met het bereiden en eten van gezonde producten. Er zijn allerlei manier om het voor kinderen nog leuker te maken om groenten te eten. En om ze nieuwsgierig te maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van groentefiguurtjes of ijsklontjes met eetbare bloemen. Of wortels kweken in een wortel-kijk-kweekbak

De keuken in!

Weer terug in de gezamenlijke sessie mochten de deelnemers eindelijk de keuken in met de opgestuurde groenten. Mama Mascha gaf ons een kijkje in haar keuken en liet zien hoe je een heerlijke courgettespread kunt maken. Natuurlijk deelde ze ondertussen ook nog even haar ervaringen met moestuinieren (daar is ze dus niet zo goed in). Haar tip: begin met kruiden! Die lukken altijd en die kun je gebruiken voor lekkere spreads en pesto’s. Ze zijn ook perfect om alle zintuigen te gebruiken: ruiken, voelen, proeven. “Krijg je het moestuinieren wel onder de knie, dan zul je zien dat je straks barst van de courgettes, dus maken we nu een lekkere courgettespread!” Aan Mees Muziek de eer om deze inspirerende avond muzikaal af te sluiten, zodat iedereen heerlijk gemute kon genieten van zijn of haar toast met courgettespread. Aan de reacties achteraf te zien voor herhaling vatbaar: 

“Heerlijk zo'n leuke avond, dank jullie wel en op naar de tuin!”

“Dankjewel voor de leuke informatieve avond. Word er helemaal enthousiast van om te gaan tuinieren met al die kids op mijn werk en natuurlijk mijn eigen kids :-)”

“Wat was dit ontzettend leuk, super bedankt en leuk om te volgen!!”