Groningen
Kind & Natuur
vrijdag12nov2021

De kracht van een goed verhaal 

Ik ga op safari en neem mee…

Dat je je hebt aangemeld voor een educatiesafari en dan per post een doos krijgt met een dekentje, een waxinelichtje, een zakje zandkorrels, een waaier, een veer, en spiegeltje, zout….. Mijn nieuwsgierigheid is geprikkeld! En dus zit ik om 13:30 klaar met alle spullen waar ik zo nieuwsgierig van werd, om me heen. Net als de andere 50 deelnemers. 

Meteen in een andere wereld 

De start van het programma is net zo bijzonder als het pakketje dat ik kreeg: naar een verhaal luisteren in je eigen hut. Achter je computer? Jazeker! Door het dekentje over jezelf en je computer te gooien, zaten we met zijn allen in een handomdraai in een andere wereld. Met een klein lampje aan, alsof we eigenlijk met zijn allen samen bij een kampvuur zitten, leest Agnes Bakker, gastvrouw van de safari, het verhaal ‘De ster op het strand’ voor. Met heuse special effects (gekieteld door duizenden zandkorrels, de druppels waren zout, de wind door haar haren voelde waaien). Een mooie opwarming voor een middag vol verhalen. 

Zelf aan de slag: BEB-jes maken 

Wim Ruis is Chief Storytelling bij IVN Natuureducatie. Hij gebruikt verhalen als een uitnodiging om de wijsheid van de natuur te ontdekken en als oproep tot actie. Nadat Wim ons tijdens deze safari eerst de ingrediënten geeft van een goed verhaal en vertelt waarom verhalen zo goed werken, geïllustreerd door het prachtige verhaal van De Gulle Boom, moeten we zelf aan de slag. Op safari gaan is natuurlijk meer dan alleen zitten en luisteren! Dus mochten alle deelnemers in break-out rooms samen BEB-jes gaan maken: verhaaltjes met Beeld, Effect en Betekenis. Het verhaal van deelnemer Peter dat hij later deelt over zijn ontmoeting met een vos, prachtig verteld, komt bij iedereen binnen. 

Verhalen vertellen vanuit eigen beleving 

Vervolgens is het de beurt aan Anne Graswinckel. Anne is ideeënfontein en educatiemaker binnen de kunst-, taal- en cultuureducatie in Noord-Nederland. Tijdens deze safari neemt Anne ons mee in een paar werkvormen en gedachtes over hoe je een verhaal betekenisvol kan inzetten in het onderwijs. Verhalen vertellen gaat over het leven zelf. We leren van verhalen. Als je verhalen deelt, leer je over hoe het leven werkt. Maar hoe gaan kinderen vanuit hun eigen beleving verhalen vertellen? Dat kan door gebruik te maken van een cirkel van creativiteit: begin met nieuwsgierigheid wekken, laten waarnemen en zintuigen prikkelen. Daarna ga je verbeelden, onderzoeken en verwonderen. Dan pas laat je kinderen een verhaal maken en presenteren. Anne geeft een paar hele praktische voorbeelden van hoe je met verhalen aan de slag kunt in de klas. Nog meer tips en ideeën vinden we in haar boek ‘Verdwalen in Verhalen’ dat ook (heel fijn) in de vooraf opgestuurde doos zat. En ook dan mogen we weer in groepjes zelf een werkvorm proberen. 

Harten bereiken 

Na deze inspiratie en interactie zit de middag er alweer op. Een 3 uur durende online safari (best lang eigenlijk), maar door de afwisseling en interactie vliegt de tijd en blijft iedereen tot het einde toe aangehaakt. Agnes sluit af met een mooie quote uit een interview met Jane Goodal: “Als ik een andersdenkende – zoals bijvoorbeeld een klimaatontkenner – tegenkom, zie ik het punt niet van diegene overladen met statistieken. Dat willen ze niet horen of ze vergeten het. Het heeft ook geen zin ze te vertellen dat ze slechte mensen zijn. Je wilt hun hart bereiken. Iemand zal alleen veranderen als dat van binnenuit gebeurt, niet als je hem pest. De weg naar eenieders hart bestaat uit verhalen.” We hopen dat de deelnemers na deze safari vele harten zullen bereiken! 

Jaarlijkse safari met inspiratie 

Deze, inmiddels jaarlijks terugkerende, educatiesafari werd georganiseerd door IVN Noord voor partners of organisaties die bezig zijn met educatie gericht op scholen of leerlingen in het primair onderwijs in Groningen, Friesland en Drenthe. Elk jaar staat een andere vorm van inspiratie centraal, maar doel is altijd om thema’s als natuur, milieu, techniek, kunst, cultuur, voedsel, erfgoed en landschap met elkaar te verbinden. 

Wil jij volgend jaar ook mee op safari en zeker weten dat je de uitnodiging niet mist? Meld je dan aan voor onze Kind & Natuur nieuwsbrief