Studenten Big Data & Design bedenken oplossingen om inwoners te betrekken bij biodiversiteit

Studenten Big Data & Design bedenken oplossingen om inwoners te betrekken bij biodiversiteit

Gelderland 7 december 2022

Studenten van de Hogeschool Utrecht kwamen deze week in actie voor de natuur, tijdens een hackathon werkten zij aan data gedreven toepassingen om biodiversiteit te bevorderen. De hackathon ‘Natuur in je Buurt’ zocht een antwoord op een vraag van provincie Gelderland: welke data gedreven oplossing kan inwoners meer betrekken bij biodiversiteit in hun eigen omgeving?

Hoe kunnen we Big Data op een leuke manier inzetten om inwoners van Gelderland te betrekken en te activeren voor biodiversiteit en natuur in hun directe leefomgeving? Tijdens de vierdaagse hackathon ‘Natuur in je Buurt’ werkten de studenten van de Minor Big Data & Design aan deze vraag. Ze kregen daarbij inhoudelijk advies en begeleiding van IVN Gelderland, Nature Today en provincie Gelderland.

Data gedreven toepassingen: apps, games en video’s

De toepassingen die de studenten ontwikkelden tijdens de hackathon gingen allemaal over het bevorderen van biodiversiteit, maar waren toch heel verschillend. De ene groep bedacht vlinder-excursies voor schoolklassen, een ander avontuurlijke natuurchallenges en een uitbreiding van de bestaande app van Nature Today door hier een videokanaal aan toe te voegen om zelfgemaakte kennisvideo’s te delen met andere natuurliefhebbers. Ook was er een virtuele tuin met een wijze uil die tips geeft over biodiversiteit en zelfs een customer journey map om asielzoekers te verbinden met de Nederlandse leefomgeving.

Ideeën presenteren

Op welke locatie en in welk seizoen je met biodiversiteit bezig bent, maakt natuurlijk een wereld van verschil. Daarom speelt data een grote rol in deze bedachte applicaties. In december stuur je gebruikers natuurlijk niet naar buiten op zoek naar vlinders, maar laat je ze bijvoorbeeld een vogelhuisje ophangen. De jury was kritisch op de juiste toepassing. Hoe zorg je dat de data actueel blijft? Waarop baseer je de keuze welke soorten je wel en niet opneemt?

Een groepje studenten ging zelfs zover ‘de status van een dier’ op te nemen in het algoritme van hun app. Een paar dagen voordat de eerste egels uit de winterslaap komen en gaan rondscharrelen, krijgen de appgebruikers de tip om een loopplankje in de vijver te leggen, zodat de slaperige egels niet zullen verdrinken.

NIDB Hackathon

En de winnaar is…

Een deskundige jury van vakmensen en docenten koos Happy Garden als beste voorstel omdat het laagdrempelig is en handelingsperspectief biedt. In deze app leer je door het onderhouden van een virtueel tuintje in de app ongemerkt hoe je planten en dieren op een natuurvriendelijke manier ook in je eigen tuin kan helpen.
Of de app echt op de markt komt, is nog niet zeker. Nature Today werkt aan uitbreiding van hun app en belooft serieus te kijken naar het voorstel van de studenten.

De groep studenten achter het winnende voorstel Happy Garden werkten hun idee uit op onderstaande afbeelding: 
 

Happy Garden Visual

Werken met jongeren

De eigentijdse denkrichtingen van jongeren/studenten doorbreken bestaande denkpatronen en stimuleert innovatie in je organisatie. Wil jij net als provincie Gelderland & Nature Today jongere generaties betrekken en mee laten denken en doen? IVN helpt jou als bedrijf of (overheids)organisatie hierbij. Lees meer. 

Deel deze pagina