Tiny Forest

Doelstellingen Tiny Forest Iedere buurt zijn eigen minibos

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit minibos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Inmiddels zijn er in Nederland al 120 Tiny Forests aangelegd. 

Hoe werkt het?

We starten met het werven van enthousiaste scholen en buurtbewoners. Nadat we in beeld hebben gebracht wie willen meedoen met het nieuwe buurtbos, doorlopen we samen met initiatiefnemers en gemeente ons beproefde stappenplan om tot aanleg te komen. Buurt en gemeente maken bovendien een gezamenlijk beheerplan voor veilig gebruik en onderhoud.

We maken gebruik van de Tiny Forests plantmethode, die geïnspireerd is op het levenswerk van Dr. Akira Miyawaki. Hij ontwikkelde een praktische methode om natuurlijke, inheemse bossen versneld te herstellen. Onderzoek van Wageningen University & Research laat zien dat deze minibossen binnen vijf jaar meer dan 1.000 verschillende diersoorten aantrekken.

Meer informatie: ivn.nl/tinyforest 

Voor het stappenplan en de begroting, download de IVN Buurtwaaier.
 

Accepteer cookies