Friesland
Kind & Natuur
woensdag28apr2021

Leerlingen planten eerste Voedselbosje van Friesland bij campus Damwâld

Spelenderwijs leren waar voedsel vandaan komt tijdens schooltijd of op de kinderopvang, dat kunnen kinderen in Damwâld sinds woensdag 28 april. Op die dag plantten leerlingen van CBS De Sprankeling en OBS Dr. J. Botkeskoalle namelijk, samen met IVN Natuureducatie en Donker Groep, hun eigen Voedselbosje; de eerste in Friesland. Een IVN Voedselbosje is een bosje van ongeveer 30m2, dat bestaat uit (deels) eetbare planten, struiken en bomen, van citroenmelisse tot colakruid en dat gebruikt kan worden voor voedseleducatie.

Een groene en educatieve omgeving 

Voedselbosje visual In Damwâld was Donker Groep al druk bezig met het aanleggen van een gezamenlijk groen plein voor twee scholen en een kinderopvanglocatie. Kinderen van de school zeggen al tegen de juf dat ze het mooiste plein van Nederland hebben. Nu wordt het plein nog mooier en educatiever. Met de toevoeging van het Voedselbosje is er straks niet alleen ruimte voor natuureducatie en bewegen in een uitdagende omgeving, maar ook voor voedseleducatie. Komende tijd gaan de kinderen met het Voedselbosje aan de slag. Hiervoor hebben de scholen educatiemateriaal van IVN gekregen. Ze leren de planten kennen en het bosje verzorgen. Ze leren het voedsel te oogsten, bereiden en uiteindelijk te eten. Ook krijgen de beide scholen van Donker Groep ieder kwartaal het digitale lespakket van IVN, zodat op de campus de natuur er met de paplepel wordt ingegoten. Ook NME-centrum de Klyster vindt het belangrijk om met voedseleducatie aan de slag te gaan met de scholen uit hun netwerk, waar deze twee scholen onder vallen. 

Leren waar voedsel vandaan komt

Een Voedselbosje is 30 m2 groot en bestaat uit ruim 20 verschillende soorten bomen, struiken, kruiden en bodembedekkers die deels of helemaal eetbaar zijn. In het Voedselbosje staan bekende en onbekende soorten zoals amandel, daslook, citroenmelisse en dropplant. Door het bosje leren kinderen waar voedsel vandaan komt en hoe het groeit. Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Zo kun je bessen plukken, maar er groeien ook bloemen en bladeren die je kunt eten. Een mooie manier om kennis te maken met een kansrijke vorm van voedselproductie die bijdraagt aan natuur en om meer te leren over gezonde voeding.

Nieuw verhaal over voedselproductie

Het Voedselbosje in Damwâld maakt onderdeel uit van de IVN Voedselbosjesbeweging. IVN heeft als droom om met samenwerkingspartners duizend schoolpleinen en kinderopvanglocaties te vergroenen met een Voedselbosje. Marc Veekamp (IVN projectleider Voedselbosjes): “Met Voedselbosjes nemen we kinderen mee in een nieuw verhaal over voedselproductie die bijdraagt aan biodiversiteit. Ze leren meer over algemene planten als braam en over onbekendere soorten zoals colakruid. Voedselbosjes leveren bovendien alleen gezond voedsel.” Het Voedselbosje in Damwâld is een samenwerking tussen IVN en het Programma Jong Leren Eten, dat de aanleg ervan betaalt, omdat het zeer geschikt is om met voedseleducatie aan de slag te gaan.

Aan de slag! 

Wil je ook aan de slag met voedseleducatie op school? Neem dan contact op met Agnes Bakker