Friesland
Kind & Natuur
dinsdag09nov2021

Leerlingen in Harlingen planten eigen voedselbosje

En leren spelenderwijs over wat er groeit en bloeit

Leerlingen van IKC Prins Johan Friso plantten gisteren hun eigen voedselbosje op het schoolplein. Een IVN Voedselbosje is een bosje van ongeveer 30m2, dat bestaat uit (deels) eetbare planten, struiken en bomen, van citroenmelisse tot colakruid en dat gebruikt kan worden voor voedseleducatie. Dit voedselbosje, dat beschikbaar is gesteld door Jong Leren Eten Fryslân, is onderdeel van een groter natuureducatie project dat draait op alle basisscholen in Harlingen, met als thema biodiversiteit.

In het voorjaar kregen alle basisscholen in Harlingen een ontdekkist van de gemeente over het thema biodiversiteit, waarmee de kinderen kunnen leren over dit thema door zelf te onderzoeken en ontdekken. Belangrijk, want de gemeente Harlingen zet in op het vergroten van de biodiversiteit, waarin bewustwording bij inwoners ook een grote rol speelt. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Als aanvulling op de ontdekkist konden de scholen kiezen voor een specifieke vergroeningsoptie, met bijpassend educatiemateriaal. Ze konden hierbij kiezen uit drie thema’s: b(l)ij plein, broedplein en eetbaar plein. IKC Prins Johan Friso koos voor een eetbaar plein en dus konden de leerlingen gisteren hun laarzen aantrekken en hun handen uit de mouwen steken!

Wat gaat er allemaal groeien en bloeien?

Eerst kwamen de leerlingen meer te weten over hun eigen voedselbosje middels een blinde proeverij en het spelen van een kwartetspel. Want het is natuurlijk wel handig om te weten wat er straks allemaal gaat groeien en bloeien. Om ervoor te zorgen dat de hele school en de buurt weet wat er in het bosje staat, werden ook prachtige plantenstekers gemaakt van pollepels. Daarna mochten de kinderen het miezerige weer trotseren en hun eigen boompjes in de grond zetten. Na het planten kregen de kinderen alvast een voorproefje op wat ze over een tijdje hopelijk met producten uit hun eigen bos kunnen gaan doen. Ze maakten kruidenboter en versierden flensjes met lekkers dat in een voedselbosje groeit.

Leren waar voedsel vandaan komt

Een IVN Voedselbosje is 30 m2 groot en bestaat uit ruim 20 verschillende soorten bomen, struiken, kruiden en bodembedekkers die deels of helemaal eetbaar zijn. Komende tijd gaan de kinderen regelmatig met het voedselbosje aan de slag. Hiervoor heeft de school educatiemateriaal van IVN gekregen. Ze leren de planten kennen en het bosje verzorgen. Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Zo kun je bessen plukken, maar er groeien ook bloemen en bladeren die je kunt eten. Er is dus ook aandacht voor gezonde en duurzame voedsel(productie). Dit voedselbosje is daarom mogelijk gemaakt door de samenwerking met Jong Leren Eten Fryslân dat als doel heeft om kinderen en jongeren meer in aanraking te brengen met kennis en activiteiten over voedsel, zodat ze zelf gezonde én duurzame keuzes kunnen maken.
 

Heb je ook interesse in het vergroenen van een schoolplein? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.