Friesland
Kind & Natuur
donderdag13jan2022

IVN en Hoveniersbedrijf Jos van den Akker bundelen krachten bij aanleg groene schoolpleinen

Samenwerking Jos van den Akker IVN en Hoveniersbedrijf Jos van den Akker gaan de komende jaren samenwerken bij het ontwikkelen, aanleggen en gebruiken van groene schoolpleinen in Noord-Nederland. Dit betekent dat elke school waarbij Jos van den Akker een groen plein aanlegt, een abonnement op het buitenleseducatiepakket van IVN krijgt. Onlangs werd deze samenwerking officieel bekrachtigd door ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst door beide organisaties bij De Veldhoeve in Orvelte. 

Buiten spelen en leren is goed voor kinderen 

Zowel Hoveniersbedrijf Jos van den Akker als IVN Natuureducatie vindt het van groot belang dat kinderen in een groene omgeving spelen en leren; het bevordert de creativiteit, de gezondheid en de concentratie. Een groen schoolplein kan perfect gebruikt worden voor lessen, van biologie tot taal en van aardrijkskunde tot rekenen. Maeike Schraa, accounthouder Fryslân bij IVN: "Groene schoolpleinen maken kinderen socialer en motorisch sterker. En op groene schoolpleinen is een grotere biodiversiteit, ze gaan hittestress tegen en zorgen voor wateropvang bij extreme buien. Hoe mooi is het om al deze elementen te gebruiken voor je onderwijs? Het groene schoolplein als buitenlokaal! Daarom zijn we als IVN blij met deze mooie samenwerking.” 

Een goede inrichting moedigt kinderen aan 

Jos van den Akker ziet ook steeds meer de toegevoegde waarde van speelnatuur: “Al spelend ervaren kinderen de natuur met al hun zintuigen, raken ermee vertrouwd en in het beste geval verbonden. Ondersteund door een goede inrichting is het de natuur zelf die het vrije spel van kinderen faciliteert en aanmoedigt.”

Ook een groen schoolplein?

Klik hier voor o.a. een stappenplan en tips