Friesland
Kind & Natuur
dinsdag02feb2021

FRYSKE ENERZJY

Daar krijg je energie van!

IVN heeft in opdracht van en samen met álle Friese NME-centra een groot project ontwikkeld voor Friese basisscholen, met als thema ‘energie’. Het project bestaat uit een leskist en een gastles en heeft als doel om kinderen kennis te laten maken met verschillende vormen van energie. IVN ondersteunt de Friese NME-centra al vele jaren, mede dankzij een bijdrage van provincie Fryslân. Anders is nu dat alle NME-centra hetzelfde project opnemen in hun aanbod naar de scholen. En ook Natuurmuseum Fryslân gaat de materialen inzetten voor educatie aan scholen. Zo creëren we met elkaar impact op dit thema, dat een belangrijk onderdeel is van provinciaal en gemeentelijk beleid.  

Met uitdagende opdrachten leren over soorten energie 

We willen kinderen met dit project leren welke vormen van energie er zijn. Ook ontdekken ze gaandeweg dat we in een energietransitie zitten. De ‘oude energievormen’ verdwijnen en de nieuwe, groene energievormen worden steeds meer gebruikt. De leskist, die bedoeld is voor groep 5 t/m 8 van de basisschool, is ingedeeld in 3 thema’s: energie in de natuur en in je lichaam, energie in apparaten en energie van alle tijden. De kinderen maken via uitdagende opdrachten kennis met deze onderwerpen. Zo gaan ze springtouwen om te ontdekken hoe snel ze een handjevol rozijnen verbranden en gaan ze op zoek naar elektrische apparaten die vervangen kunnen worden door iets met de hand te doen.  

Opdracht energie

Energietransitie: wat betekent dat? 

“Schrijf een verhaal, of maak een strip, over hoe het ‘energielandschap’ er in Friesland in 2050 uitziet. Denk na over alles wat je geleerd hebt over energie! Hoe leven en wonen mensen? Hoe wordt het huis verwarmd? Hoe zorg je ervoor dat het huis verlicht wordt? Waar komt jullie energie vandaan? Staat de hele provincie vol met windmolens? Wat kunnen we elektrisch doen? Wat kan op een andere manier?”

Met deze opdracht, aan het eind van het project, wordt alles wat de leerlingen tijdens het project hebben geleerd, samengebracht. We laten ze nadenken over hun eigen toekomst, over hoe de wereld eruit kan zien als zij volwassen zijn. En hoe de energietransitie hun eigen wereld dus verandert. 

Ook aan de slag met energie op school? 

Lijkt dit je een leuk project om met jouw leerlingen te gaan doen, maar werk je nog niet samen met een NME-centrum? Of werk je juist bij een NME-centrum in een ander deel van het land en zou je de leskist ook willen inzetten in jouw netwerk? Neem dan contact met ons op!

aarde in peertje