Friesland
IVN
dinsdag30nov2021

24 nieuwe IVN Natuurgidsen in Fryslân

Fryslân is vierentwintig nieuwe IVN Natuurgidsen rijker. Gedreven vrijwilligers die zich willen inzetten om mensen te verbinden met de natuur om hen heen. Zaterdag 27 november namen zij in Paviljoen De Leyen in Rottevalle hun landelijk erkende diploma in ontvangst. Een mooie en welverdiende afsluiting. Zeker gezien alle extra uitdagingen die de corona-epidemie tijdens de opleiding opwierp. IVN Noord is blij met de nieuwe lichting natuurgidsen die zich voor verschillende IVN afdelingen in Fryslân en elders zullen inzetten voor mens en natuur.

In aanloop naar deze editie van de IVN Natuurgidsen opleiding was er al een flinke lijst ontstaan van mensen die de opleiding graag wilden volgen in Fryslân. Dus sloegen IVN Leeuwarden, IVN De Wâlden en het provinciale kantoor IVN Fryslân de handen ineen om de opleiding te organiseren. Het gouden vrijwilligersduo Gosse Haga en Betty Kooistra wilde gelukkig de belangrijkste rol van coördinator vervullen. Hun kennis, netwerk, tomeloze enthousiasme en inzet is bij deze opleiding onmisbaar.

Een opleiding met extra uitdagingen

Na een voorbereiding van een jaar ging in september 2019 de opleiding van start met 28 gedreven deelnemers. Helaas gooide de wereldwijde pandemie snel roet in het eten. De cursuslocatie wijzigde noodgedwongen van Leeuwarden naar Drachten; het lesschema is wel tien keer aangepast. Ook vielen lessen een poosje noodgedwongen uit, waarna ze digitaal weer opgestart werden. De looptijd van de opleiding is hierdoor met een half jaar verlengd. Maar gelukkig was dit een zeer hechte, enthousiaste groep, die zich door alle extra uitdagingen heen geslagen heeft.

Niet alleen natuurkennis

Opdracht Natuurgidsen Friesland Naast natuurlijk basiskennis over planten, dieren, ecologie, duurzaamheid, landschap en hun samenhang, hebben de natuurgidsen nog veel meer geleerd. Want zelf kennis vergaren is mooi, maar hoe breng je deze kennis over aan publiek? Hoe laat je mensen de natuur zo beleven, dat ze die natuur (weer wat meer) in hun hart sluiten? Met welke natuuractiviteiten kun je de verbinding tussen mens en natuur versterken? En wat vraagt dat allemaal aan organisatie? Een jaar lang hebben de cursisten een (natuur)gebied geobserveerd en daarvan verslag gedaan. De andere grote opdracht bestond uit het bedenken en uitwerken van een educatieve opdracht voor een zelf te kiezen doelgroep. Het opleidingsteam werd deze editie werkelijk verrast door de hoge mate van inzet en kwaliteit en de verscheidenheid van de educatieve eindproducten. Chapeau!

Respect en liefde voor natuur delen

De nieuwe natuurgidsen zijn er klaar voor om de opgedane kennis en ervaring in de praktijk te brengen. Met open armen ontvangen ze natuurliefhebbers om samen bijzondere plekken in de provincie Fryslân te ontdekken. Daarnaast hopen ze vooral ook mensen te ontmoeten die niet zo snel geneigd zijn de natuur in te trekken. Om hen onze mooie natuur te laten beleven, zodat nog meer mensen deze in hun hart sluiten. Wil je weten waar je ze kunt tegenkomen? Neem dan een kijkje in de activiteitenkalender.

Meer informatie over de Natuurgidsenopleiding