Van Zaadje tot Soep 2023

Wil jij als Lelystadse leerkracht of pedagoog kinderen laten zien en ervaren wat er allemaal komt kijken bij het kweken en bereiden van gezond en duurzaam eten? Meld jouw groep aan met kinderen uit groep 5, 6 of 7 aan en leg in 2023 samen de reis Van Zaadje tot Soep af. Met jouw groep doorloop je vijf stappen: zaaien, verzorgen, oogsten, koken en proeven en vieren.

Als school of BSO kun je nog meedoen aan één of meerdere stappen van het project. Helaas is er geen plek meer om mee te doen aan het hele project, maar ook per stap kun je je inschrijven.

Ja, wij doen mee met één of meerdere stappen.

Hoe zit het project in elkaar?

Ieder jaar wordt een passende invulling gegeven aan de verschillende stappen. Voor komende editie is de invulling nog niet bekend. Het voorbeeld van afgelopen jaar:

Stap 1: 
Er wordt een moestuin aangelegd op het plein en ontvang zaadjes!
mrt-apr 2022

Stap 2: 
Ga op excursie verzorgen!

mei 2022

Stap 3: 
Kom naar het Oogstfeest van de Lelystadse Boer!

2 sep 2022

Stappen 4 en 5:
Kook en proef op het foodfestival!

okt 2022

En daarnaast werd er nog véél meer aangeboden! Zo kon er meegekeken worden met het zaaien bij de Lelystadse Boer en werden er bij verschillende stappen ook instructiefilmpjes gemaakt door de leerlingen van Aeres rondom het zaaien, verzorgen en oogsten van de courgetteplant.

Bekijk hier de filmpjes

Je kunt ook meedoen aan de losse stappen. Deze invulling wijkt iets af van het volledige programma afhankelijk van beschikbaarheid. De invulling wordt gedurende het project bekend gemaakt.

Wat oogst je als school of BSO?

De deelnemende scholen/BSO's gaan met  de groep die meedoet:

  • Aan de slag met moestuinieren en koken
  • Een bezoek brengen aan het Oogstfeest bij De Lelystadse Boer waar jullie zelf mogen oogsten*
  • Deelnemen aan een feestelijke projectafsluiting samen met alle deelnemende scholen, BSO's en aangesloten partners*
  • Begeleiding krijgen van IVN Flevoland en de andere partners bij het voorbereiden van de 5 stappen; denk aan het afstemmen van excursies, tips voor moestuinieren met de klas, ouders vertellen over het project, etc.

*exclusief vervoer

Wat zaai je als school of BSO?

Van de deelnemende scholen/BSO's vragen we:

  • Een contactpersoon die aanwezig is bij de drie voorbereidingsbijeenkomsten van elk een uur.
  • De tijd die je besteedt samen met de klas aan het moestuinieren, de lessen op school/BSO of de excursies, het bezoeken van het oogstfeest en het bijwonen van de feestelijke projectafsluiting. 

Vragen?

Heb je vragen over dit project? Stuur een mailtje naar flevoland@ivn.nl

Partners

IVN Flevoland is aangesloten bij het netwerk van JOGG Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst en kan Van Zaadje tot Soep aanbieden dankzij de Gemeente Lelystad en de samenwerking met De Lelystadse Boer, De Steiger Praktijkonderwijs, ROC van Flevoland, Aeres VMBO en Senioren uit het netwerk ‘Boer zoekt Burger’.