Word Gastvrouw/-heer van de Randmeren

Als recreatieondernemer in Flevoland weet je als geen ander dat dit prachtige cultuur- en natuurlandschap de moeite waard is om te bezoeken. Wil je nog meer leren over dit gebied en samen met andere recreatieondernemers een netwerk opbouwen? Meld je dan aan voor de cursus Gastvrouw/-heer van de Randmeren: een training van vier bijeenkomsten waarin je leert jouw gasten beter wegwijs te maken in de natuur en cultuurhistorie van dit gebied. In Flevoland zijn al Gastheren/-vrouwen opgeleid in Nationaal Park Nieuw Land en in Dronten. Word jij straks ook onderdeel van dit waardevolle netwerk? We starten in oktober 2024.

Aanmelden

Flevoland

Flevoland is een gebied dat als een van de weinige gebieden ter wereld op de tekentafel tot stand is gekomen. Dat maakt de Flevonatuur uniek! Sinds het aanleggen van de polders is prachtige natuur ontstaan, waaronder de Randmeren. De Randmeren zorgen voor het verbeteren van de waterhuishouding van het “oude” en “nieuwe” land. In de zuidelijke Randmeren is bovendien een van de mooiste moerasgebieden van Flevoland ontstaan.

De afgelopen jaren is de waterkwaliteit hier sterk verbeterd en heeft zich een heus onderwaterwoud gevormd. Dit woud vormt een belangrijke voedselbron voor onder andere bijzondere vogelsoorten. In de oostelijke Randmeren groeien juist enkele grote rietgebieden. Kortom, er valt veel te ontdekken over dit stukje Flevonatuur.

Copyright foto: Lydia Waterreus, IVN Zeewolde

Wat ga je leren?

Onderscheidend ondernemen als ambassadeur van de Randmeren!

In de cursus leer je alles over de natuur, het landschap en de cultuurhistorie van de prachtige randmeren:

  • Zoals het ontstaan van het landschap, de mooie gebieden om te bezoeken en de recreatieve mogelijkheden die er zijn.
  • Naast inspirerende lezingen van experts en excursies in de natuur, ga je zelf actief aan de slag in workshops.
  • Je leert hoe je het verhaal over het gebied kunt delen met jouw gasten.

Doordat je in de cursus veel andere ondernemers ontmoet, bouw je een hecht netwerk op en verken je mogelijkheden om gezamenlijk activiteiten en arrangementen te ontwikkelen om daarmee de kwaliteiten van het gebied uit te dragen. De cursus beslaat vier cursusdagen (dagdelen) plus een terugkombijeenkomst. Op elke cursusdag ga je op excursie om direct te ervaren wat je net geleerd hebt.

Afsluitend ontvang je een officieel certificaat en gevelbord.

Review van eerdere deelnemer

“Juist als je denkt dat jouw onderneming of activiteit te kleinschalig is, dan is het programma Gastheer van het Landschap een ideale mogelijkheid. Je leert meer over de omgeving waar je gevestigd bent en dat verhaal kun je overdragen aan je gasten. Het vergroot je netwerk en je ontdekt er mogelijkheden tot samenwerken waar je anders niet opgekomen zou zijn.”

Geert Santhuizen, Gastheer van het Landschap Nationaal Park Nieuw Land

Gastheer van het Landschap IVN Natuureducatie

Wanneer

Het programma bestaat uit vier bijeenkomsten. Na het afronden van het programma mag je je als ondernemer profileren als Gastheer of -vrouw van het Landschap met een bijbehorend certificaat en gevelbordje. Eerder opgeleide Gastheren en –vrouwen hebben na de cursus samen bijvoorbeeld beleefweken en trektochten ontwikkeld.

Dag  Thema
Maandag 14 oktober 2024
(13.00 -17.00 uur)
Het gebied
Maandag 21 oktober 2024
(13.00 -17.00 uur)
De natuur
Maandag 4 november 2024
(13.00 -17.00 uur)
Natuurbeleving
Maandag 18 november 2024
(13.00 -17.00 uur)
Veldexcursie

In 2025 wordt de terugkomdag georganiseerd.

Voor wie is de cursus?

De cursus is geschikt voor alle recreatieve ondernemers in de omgeving van de Randmeren in de provincie Flevoland. Bijvoorbeeld eigenaren van hotels, campings, bed and breakfasts, restaurants, vakantieparken, dagrecreatie (bv botenverhuur, kinderboerderij, outdoor sport), agrarische ondernemers die ook aan recreatie op hun erf doen en toeristische informatiepunten. Deelname is mogelijk door een of twee personen per bedrijf/instelling, afhankelijk van het aantal aanmeldingen. Dus ben je recreatieondernemer uit Flevoland en geïnteresseerd in de Randmeren? Dan is deze cursus voor jou!

Nationaal Park Nieuw Land zoekt recreatieondernemers die het verschil willen maken voor hun gasten

Aanmelden

Om deel te nemen aan het programma Gastheer van de Randmeren vragen wij een eigen bijdrage van €175,- per persoon. Door de financiële bijdrage van provincie Flevoland is de bijdrage voor organisaties gereduceerd van €250,- naar €175,- per persoon. Het aantal deelnemers is beperkt, inschrijven kan tot uiterlijk 1 oktober, dus meld je snel aan! Kijk ook eens op gastheervanhetlandschap.nl voor meer informatie.

De cursus IVN Gastheer van het Landschap is een initiatief van en wordt georganiseerd door IVN Flevoland. De cursus wordt mede mogelijk gemaakt door de financiële bijdragen van provincie Flevoland en gemeente Zeewolde.

Heb je vragen over de cursus? Neem contact op IVN Flevoland (flevoland@ivn.nl).

Aanmelden