Flevolandse leerlingen bakken gezonde pannenkoeken

Wist je dat een pannenkoek ook gezond kan zijn? Op 17 maart, Nationale Pannenkoekendag, ontvingen in iedere Flevolandse gemeente twee basisscholen een leskist met daarbij een boodschappentas boordevol ingrediënten voor een lekkere en gezondere pannenkoek. Dit pakket werd langsgebracht door Flevolandse educatieboeren, IVN Natuureducatie of Stad & Natuur. Het doel? Alle kinderen in Flevoland op voedselontdekkingstocht, zodat zij leren om zelf gezonde en duurzame voedsel keuzes te maken.  

Pompoen- en fruitpannenkoeken

Bijna iedereen houdt wel van pannenkoeken. Het recept voor een gezondere pannenkoek hoeft niet heel moeilijk te zijn. Wat dacht je van een pompoenpannenkoek of een pannenkoek met fruit? De leerlingen smulden er van. ”Pannenkoeken zijn echt mijn favoriete eten.” In Tollebeek bakten de kinderen niet alleen voor zichzelf maar ook voor de ouderen in het dorp. En de ingrediënten? Veel daarvan komen gewoon van boerderijen uit de buurt.

Voedseleducatie

Voedseleducatie is belangrijk voor scholieren zodat ze leren hoe ze gezonde keuzes kunnen maken, maar ook waar het eten vandaan komt. Dit kan op verschillende leuke manieren. Zo kan een school in de klas (gratis) aan de slag met een leskist over voeding of bijvoorbeeld met een lespakket over moestuinieren. “Nadat de basis is gelegd tijdens de les op school kunnen ze bij ons langs komen op de boerderij.” aldus Jacobina Hoekstra, educatieboerin en voorzitter van vereniging Kom bij de Boer. “Op de boerderij is volop ruimte om te ontdekken, te beleven en te ervaren waar ons voedsel vandaan komt.”

Les reserveren

Om deze lesstof vervangende leskisten en andere lessen over voedsel te reserveren kunnen Almeerse scholen naar Stad & Natuur. De scholen uit alle andere Flevolandse gemeentes kunnen hiervoor terecht bij IVN Flevoland. Vanaf mei zijn de lessen voor in het nieuwe schooljaar weer beschikbaar.

Bekijk het NDE-aanbod

IVN Flevoland, Stad & Natuur, Jong Leren Eten Flevoland, Aeres Hogeschool Almere en GGD Flevoland werken aan een voedseleducatie-aanbod voor alle scholen in Flevoland. Dit project is mede mogelijk gemaakt door kennisprogramma DuurzaamDoor en in samenwerking met Flevolandse gemeenten.