Van Tegeltuin tot Beestjesparadijs

Beste scholen uit de gemeente Tynaarlo,

Van 31 oktober tot en met 6 november 2022 is de Nationale Klimaatweek. Een week waar in het hele land allerlei activiteiten en acties worden georganiseerd/opgezet rondom het thema klimaat. Ook de gemeente Tynaarlo doet mee. Jullie kunnen dit jaar weer aansluiten en meedoen!

Voor wie is het?
Vanuit de gemeente is er een leuke actie bedacht waar jullie met de leerlingen van één groep 5 of 6 (of een combinatiegroep) kunnen meedoen!

Er kunnen in de Klimaatweek maximaal drie groepen meedoen. Wanneer we meer aanmeldingen ontvangen zullen we de actie vervolg geven later in dit schooljaar.

Wat is het idee?
Het is belangrijk dat we onze leefomgeving steeds meer gaan vergroenen. Dit is belangrijk voor natuur, klimaat en biodiversiteit. Begrippen die we vaak voorbij zien komen in de media. Ook op het jeugdjournaal wordt er regelmatig aandacht gegeven aan de grote vraagstukken waar we met elkaar voor staan. Omdat ook kleine beetjes helpen en het fijn is om, juist met kinderen, positief aan de slag te gaan met deze onderwerpen, bedachten we deze actie: Van Tuintegel tot Beestjesparadijs!

Hoe doen we dat?
De bedoeling is dat jullie aan één groep (ongeveer 30 leerlingen), vragen of zij in de Klimaatweek een tegel/klinker/steen meenemen uit hun eigen tuin. Voor het inleveren van deze tegel, krijgt de leerling een paar biologische bij-vriendelijke bloembollen. Deze kunnen in de tuin op de plek van de uitgewipte tegel/klinker/steen geplant worden en zorgen volgend voorjaar voor voedsel voor o.a. bijen.

Van de meegebrachte tegels/klinkers/stenen maken we een beestjesparadijs op een mooi plekje op het schoolplein, het liefst op een beschut groen plekje. Wanneer er nog niet zo'n plekje is, dan nodigt de bouw van dit hotel, van opgestapelde stenen, hopelijk uit om toch wat planten/struiken op het plein rondom het hotel neer te zetten. Zo creëer je namelijk een echt beestjesparadijs, waar kleine diertjes zoals pissebedden en bijen zich huisvesten maar ook bijvoorbeeld salamanders en padden kunnen overwinteren.

Het hotel van opgestapelde stenen wordt onder begeleiding van mensen van de gemeente met een klein groepje leerlingen gebouwd, de hulp van een ouder, leerkracht of de conciërge zijn erg welkom.
Daarna wordt dit een plek op het plein waar alle leerlingen van de school op safari kunnen en ontdekken welke dieren er in dit paradijs hun intrek nemen.

Ja wij doen mee, waar meld ik mij aan?
Je kunt als school meedoen, door een mail te sturen aan Carla Veldhuis van de gemeente Tynaarlo. c.veldhuis@tynaarlo.nl met cc aan Agnes Bakker van IVN regio Noord (a.bakker@ivn.nl).  
Zet in de mail de naam van de school, de locatie, welke groep ermee doet en wie het aanspreekpunt is op school. Zodat er makkelijk contact opgenomen kan worden.

Heb je nog vragen dan kun je Carla mailen of bellen op 06-29630975.

Waarom doen we dit?
De gemeente Tynaarlo is aangesloten bij ‘Operatie Steenbreek’: een landelijk initiatief van kennisinstellingen, diverse organisaties en gemeenten, met als doel iedereen te informeren over de gevolgen van verstening. In tuinen, maar ook van bedrijventerreinen. Verharding zorgt ervoor dat het regenwater de grond niet kan intrekken, belast het riool, houdt warmte vast (hittestress, opwarming en slecht voor de gezondheid). En dieren als vogels, vlinders en bijen –die belangrijk zijn- vinden niets in een verharde tuin.

Met deze scholenactie wil de gemeente Tynaarlo in het kader van ‘Operatie Steenbreek’ de aandacht vestigen op het belang van biodiversiteit en dus de noodzaak van groene tuinen én schoolpleinen. IVN ontwikkelde een aantal opdrachtkaarten bij deze actie.

Ik hoop dat jullie enthousiast zijn geworden van dit aanbod van de gemeente Tynaarlo en dat jullie je snel aanmelden! 

Vorig jaar maakte Roeg een item bij de Menso Altingschool Tuintegels mee naar school voor een beestjeshotel - ROEG!

Hartelijke groet,
mede namens Carla Veldhuis, beleidsadviseur klimaatadaptatie van de gemeente Tynaarlo

Agnes Bakker IVN Natuureducatie