Update onderwijs Drenthe

Boomfeestdag 2021: een online feestje!

ROEG Junior BomenweekDe Drentse Boomfeestdagcommissie maakt in samenwerking met RTV Drenthe een speciale uitzending van natuurprogramma ROEG! voor op school of de BSO. Deze special heeft als thema: bomen. De uitzending zit vol reportages en interviews op kindniveau. Met een bomendokter, boswachter, bestuurder en tips om zelf met bomen aan de slag te gaan. Basisschoolkinderen kunnen de boom in met deze special: een kwartier lang leuke, vrolijke en boeiende tv. Gratis, direct te bekijken op bijvoorbeeld het digibord, zonder downloaden. Vanaf woensdag 10 maart online op www.roeg.tv/roeg-junior/

Buitenlesdag met natuur in de hoofdrol 

Botanisch stoepkrijten Buitenles is gezond! Frisse buitenlucht, beweging en een natuurlijke omgeving zijn goed voor fysieke en mentale gezondheid van kinderen. Door regelmatig reguliere lesstof in de buitenlucht aan te bieden, ontdekken, onderzoeken en leren kinderen spelenderwijs en met veel meer plezier. Dit jaar zijn de krachten gebundeld met Vereniging GDO en is er extra aandacht voor de natuur buitenles met botanisch stoepkrijten in de hoofdrol. In deze les ontdekt groep 1 tot en met 8 de natuur op het schoolplein: van anoniem stoepplantje tot vergeten korstmos, wat voor groen schuilt er rond jouw school? Meld je aan en ontvang de Grote Natuurles en andere ondersteunende online en offline materialen. 

Interactieve praatplaten over voedsel als ondersteuning

praatplaat voedseleducatie Turbo TomOm leerkrachten te ondersteunen bij voedseleducatie hebben Kansen voor de Veenkoloniën, Drenthe gezond en Jong Leren Eten Drenthe, interactieve digitale praatplaten laten ontwikkelen voor groep 1 t/m 4. Klik hier om de live versie te openen en de praatplaten te gebruiken (wachtwoord: eten). Vergeet niet om eerst de docentenhandleiding te downloaden. Wij zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen en de reacties van de kinderen. Het zou leuk zijn als jullie dit met ons willen delen via onderwijsdrenthe@ivn.nl

Living Lab/Binnenbos 

Onlangs hebben we jullie opgeroepen om je aan te melden voor Living Lab/Binnenbos. Hier is massaal gehoor aan gegeven. In Drenthe hebben zich 133 scholen aangemeld en landelijk waren er zelfs 800 aanmeldingen. De 40 scholen die deel mogen nemen aan de pilot hebben hier bericht over gekregen. Met hen gaan we het educatiepakket testen. Gelukkig is dit pas het begin van het BinnenBos avontuur. We hopen de pilotfase in september af te ronden en dat alle scholen in Nederland dan een BinnenBos kunnen bestellen en aanleggen. We houden jullie op de hoogte van de resultaten! 

Beleef de lente 

Eind februari zijn de webcams van Vogelbescherming Nederland weer aangegaan! Heb jij al een kijkje genomen bij de steenuil, de ooievaar, de bosuil of een van de andere vogels? Elk jaar is het weer een groot succes en wordt er in menig klaslokaal regelmatig even gekeken via de webcams. Zelfs beschuit met muisjes komen er soms aan te pas bij de geboorte van het eerste jong. Naast dat je de vogels via de camera’s kunt volgen, vind je op de site ook allerlei leuke lesmaterialen om met vogels aan de slag te gaan in de klas.

Een gezond en coronaproof schoolreisje

NatuurschoolGaat jouw school(klas) mee op schoolreisje in de natuur? Eind oktober vorig jaar nam IVN de Natuurschool over, de organisatie die al 30 jaar kinderen de natuur laat beleven met schoolreisjes in Noordwijk en Lauwersoog. We vinden het belangrijk dat leerlingen in deze spannende tijd van de gezonde buitenlucht kunnen profiteren. Daarom zijn er vanaf 12 april weer coronaproof schoolreisjes te beleven in Noordwijk en vanaf 1 juni ook in Lauwersoog. Op schoolreisje met de Natuurschool betekent een actieve dag in de natuur: samen sleepnetvissen, actieve spellen op het strand en nog veel meer. 

Week van de Kinderfilosofie - 9 t/m 17 april 2021

De allereerste Week van de Kinderfilosofie is dit jaar van vrijdag 9 t/m zaterdag 17 april. Het thema is ‘natuur’. Door het hele land worden activiteiten georganiseerd om kinderen te laten filosoferen over natuur. Dit gebeurt zowel binnen als buiten, op school en thuis, in de bieb of op het strand. Kijk voor activiteiten, lesmateriaal, kijk-, luister- en leestips plus andere informatie op www.weekvandekinderfilosofie.nl

Met kinderen de schoolomgeving opruimen  

Visual opruimenJe hebt misschien al weleens van ploggen gehoord: al joggend zwerfvuil verzamelen (plocka). In Belgie hebben ze een app ontwikkeld om mensen daarbij te helpen: WePlog. Alle straten en wegen zijn zichtbaar in de app en verschijnen in twee kleuren: rood en groen. Rood is een weg die lang geleden geplogd werd, groen is een weg die onlangs geplogd werd. Zo kun je dus een route uitstippelen die wel een schoonmaakbeurt kan gebruiken. Meer informatie: https://weplog.be/ 

Sla alarm met je eigen klimaatboodschap 

Verschillende organisaties organiseren in aanloop naar de verkiezingen Klimaatalarm Drenthe. Scholen worden hierbij opgeroepen om met de klas een eigen klimaatboodschap te maken en die op te hangen. Als je wilt deelnemen aan Klimaatalarm Drenthe, moet je wel even aanmelden. Meer informatie hierover vind je op Klimaatalarm in Drenthe - Het Klimaatalarm van 2021 (klimaatmars2021.nl). 

Planning schooljaar 2021-2022

De komende periode werken wij aan de planning voor het schooljaar 2021-2022. Het streven is om dit begin april met jullie te delen. Goed om deze planning te agenderen op een teamoverleg en te zorgen dat de trainingen en de projecten een plek krijgen in jullie eigen schoolplanning. We gaan ook net als afgelopen jaar weer drie provinciale bijeenkomsten plannen! Heb je daarvoor nog een leuk thema of onderwerp mail dan voor eind maart naar onderwijsdrenthe@ivn.nl.

Wil je je kennis over natuur een beetje bijspijkeren? Neem dan eens een kijkje op onze Natuuracademie. Hier vind je leuke podcasts, webinars en lessen over bijvoorbeeld moestuinieren, bijen herkennen of het leven in sloten.