Drenthe
IVN
dinsdag22mrt2022

Voorjaarslezing IVN Noord

Een aantal jaar geleden jaar startte IVN Noord de traditie van een Voorjaarslezing met Jan Terlouw en in de jaren daarna mochten we Mark Tuitert en Ben Tiggelaar verwelkomen in onze Veldhoeve in Orvelte. Helaas bracht de wereldwijde pandemie dit jaarlijks terugkerende moment van inspiratie even tot stilstand. Maar we zijn blij dat het dit jaar weer voort konden zetten, met weer een geweldige spreker.

Vandaag was Twan Huys degene die onze relaties met zijn lezing inspiratie en stof tot nadenken gaf. Twan Huys is journalist en schrijver. Hij was jarenlang werkzaam als presentator van Nieuwsuur. Ook bedacht en presenteerde hij het programma College Tour. Wat minder mensen weten, is dat hij 
zijn leven lang al een gepassioneerd wandelaar is. Van jongs af aan ging hij met zijn ouders op pad in de heuvels van Zuid-Limburg; op zoek naar zeldzame orchideeën, ijsvogels en dassen. In zijn in 2020 verschenen boek ‘Wandellust’ verbreedt hij zijn horizon en beschrijft de mooiste wandelgebieden van Nederland. Hij heeft zelf ervaren dat (bewegen in) natuur gezond is, zowel fysiek als mentaal. 

Twan Huys voorjaarslezing Tijdens de lezing meandert Twan Huys door zijn wandelervaringen, met afslagen naar mooie herinneringen, langs grappige anekdotes om via scherpe observaties terug te keren naar de hoofdroute met de woorden “maar waar ik naartoe wilde…” De aanwezigen herkennen veel van zijn verhalen. Of het nu gaat over de gedwongen wandelingen als kind (met een pannenkoek aan het eind als omkoping), over het fijne van verdwalen in een prachtige omgeving of over het terugvinden van je balans tijdens het wandelen in de natuur.

Zijn ouders zijn al heel lang lid van IVN en het gezin wandelde vroeger zondags routes van IVN uit het streekblad. Zijn vader weet ontzettend veel over de natuur. Vroeger moest hij mee wandelen, vaak met tegenzin. Later, met gezinswandelingen bij Slenaken en door het Gerendal begon zijn passie voor wandelen en natuur te groeien. Nu vindt hij het een feest om nieuwe gebieden te ontdekken en dat wordt nog beter als hij op pad kan met een ander. Dat lees en hoor je terug in zijn boek en podcast, waarin hij met anderen op pad gaat om te (ver)dwalen in de Nederlandse natuur.  

Fotografie: © Andre Brasse