Drenthe
Kind & Natuur
donderdag04nov2021

Van tuintegel tot beestjesparadijs

Deze week is het de Nationale Klimaatweek; een week waar in het hele land allerlei activiteiten en acties worden georganiseerd rondom het thema klimaat. Ook de gemeente Tynaarlo doet mee en om ook de scholen hierbij te betrekken bedacht de gemeente een leuke actie voor de kinderen: van tuintegel tot beestjesparadijs

In sommige tuinen in Paterswolde ontbreekt sinds gisteren een stoeptegel. Leerlingen van groep zes van de basisschool Menso Alting hebben er eentje uit de tuin gehaald om mee te nemen naar school. Daar maakten ze er samen een huis van voor allemaal kleine diertjes. Voor het gat in de tuin dat thuis overbleef, kregen ze allemaal een zakje biologische bloembollen mee. 

Ook kleine beetjes helpen 

Het is belangrijk dat we onze leefomgeving steeds meer gaan vergroenen: voor de natuur, het klimaat en de biodiversiteit. Begrippen die we vaak voorbij zien komen in de media. Ook op het Jeugdjournaal wordt er regelmatig aandacht gegeven aan de grote vraagstukken waar we met elkaar voor staan. Omdat ook kleine beetjes helpen en het fijn is om, juist met kinderen, positief aan de slag te gaan met deze onderwerpen, is deze actie bedacht. 

Opdrachtkaarten over klimaat 

IVN vindt een groenere omgeving erg belangrijk en stimuleert het inruilen van een tuintegel voor bloembollen. Het onderwijsteam van IVN Noord heeft daarom speciaal voor deze en andere scholen in de gemeente Tynaarlo opdrachtkaarten ontwikkeld die passen bij de Klimaatweek. Zo kan er in de klas op een leuke en boeiende manier gewerkt worden met klimaatonderwerpen. Hieronder kun je twee voorbeelden downloaden. Leuk voor op het schoolplein, maar ook voor thuis!

Opdrachtkaart 'Jij bent er vroeg bij'

Opdrachtkaart 'Lekker regenwater'

ROEG

Op www.roeg.tv lees je meer over deze actie. Ook ging ROEG langs bij basisschool Menso Alting en filmde hoe de kinderen samen met Carla Veldhuis van de gemeente Tynaarlo en wethouder Hanneke Wiersema aan de slag gingen met het beestjesparadijs: 

Accepteer cookies