Drenthe
Recreatie
vrijdag05feb2021

Samen zetten we de Koloniën van Weldadigheid op de kaart

met de cursus Gastheer Koloniën van Weldadigheid Veenhuizen

Landschap en cultuurhistorie spelen een steeds belangrijkere rol bij het kiezen van een vakantiebestemming. Als ondernemer kun je daar de vruchten van plukken. Wat maakt het gebied waarin je onderneemt bijzonder? Welke landschappen, monumenten en cultuurhistorische verhalen typeren de omgeving Veenhuizen? Hoe vertaal je deze kennis naar concrete producten, diensten of arrangementen voor je gasten? Hoe draag je als (recreatie)ondernemer(s) (samen) je steentje bij aan de promotie van je gebied? Dit, en nog veel meer, leer je in de cursus Gastheerschap Koloniën van Weldadigheid van IVN, die in het najaar van 2021 start voor recreatieondernemers in en rondom Veenhuizen. 

Koloniën van Weldadigheid 

De Koloniën van Weldadigheid zijn uniek. Veenhuizen is een van de zeven koloniën waar, door de eeuwen heen, mensenhanden het landschap hebben vormgegeven. Het resultaat is een dynamisch landschap met unieke cultuurhistorie uit vervlogen tijden. Niet voor niets worden de Koloniën dit jaar waarschijnlijk erkend als UNESCO werelderfgoed. Veel partners werken samen om het toerisme in en de beleefbaarheid van het gebied te vergroten. Dit biedt prachtige kansen voor bedrijven in de toeristisch-recreatieve sector. 

Gastheren en - vrouwen die bezoekers op de mooiste plekjes wijzen 

De cursus ‘Gastheerschap Koloniën van Weldadigheid - Veenhuizen’ bestaat uit 4 dagdelen boordevol informatie en interactie. Samen met andere ondernemers verdiep je je in het ontstaan en de bijzondere inrichting van het landschap. Dit gebeurt met veldexcursies, gastsprekers en opdrachten. Iedere deelnemer ontvangt het boekje ‘De Koloniën van Weldadigheid, een uitzonderlijk experiment'. Na de cursus krijg je als ondernemer het certificaat 'Gastheer/-vrouw Koloniën van Weldadigheid'. Je vertelt bezoekers boeiende verhalen en laat hen de mooiste plekjes beleven. Daarnaast word je onderdeel van het landelijke netwerk van IVN Gastheren van het Landschap en kun je meedoen aan natuurcampagnes en de ontwikkeling van nieuwe beleefconcepten.  

Een niet te missen cursus voor... 

Alle medewerkers van bedrijven en instellingen die met enthousiasme werkzaam zijn in horeca, cultuur en erfgoed, recreatie en toerisme in Veenhuizen en de kop van Drenthe. Zowel in de dag- als verblijfsrecreatie. Dus heb je een hotel, camping, B&B, theetuin, restaurant, verhuurbedrijf? Verkoop je streekproducten of ben je actief in agrotoerisme? Ben je cultureel ondernemer? Doe mee en leer meer over Veenhuizen en de Koloniën van Weldadigheid als basis voor je rol als Gastheer of Gastvrouw van het gebied.  

De cursus start in het najaar van 2021 op initiatief van IVN Noord, provincie Drenthe en de gemeente Noordenveld.  

Cursusdata 2021  

  • Maandag 25 oktober 13:00 - 17:00 uur 
  • Maandag 1 november 13:00 - 17:00 uur 
  • Maandag 8 november 13:00 - 17:00 uur 
  • Maandag 22 november 13:00 - 17:00 uur 

Alle cursuslocaties liggen in Veenhuizen en zijn onderdeel van het Veenhuizen verhaal.  

Cursuskosten

€250,- per persoon (incl. cursusmaterialen en het boekje De Koloniën van Weldadigheid, een uitzonderlijk experiment) 

Aanmelden 

Wil je meer weten? Neem contact op met Andre Brasse