Drenthe
IVN
maandag28mrt2022

Natuurlab bij De Veldhoeve geopend

Henk Jumelet opent Natuurlab Natuurlab Orvelte: gasten onderdompelen in natuur 

In Orvelte, aan de rand van bos en heide, ontvangt IVN Natuureducatie al jaren duizenden scholieren en gasten in haar eigen Veldhoeve. Uit het hele land komen zij om de natuur te ontdekken en te beleven. Om de komende jaren nog meer scholieren, leerkrachten en andere gasten onder te dompelen in de Drentse natuur, ontwikkelde IVN in en rondom De Veldhoeve het Natuurlab, dat gedeputeerde Henk Jumelet vandaag officieel opende. 

Klimaatverandering, biodiversiteit en waterkwaliteit 

De wereld is aan het veranderen. Niet alleen het klimaat, met de afgelopen jaren in Nederland droge zomers en natte winters, maar ook de samenleving en het onderwijs. IVN wil met haar aanbod aan blijven sluiten bij deze veranderingen. Actuele thema’s als klimaatverandering, biodiversiteit en waterkwaliteit verdienen een belangrijke plek hierin. Met het Natuurlab krijgen deze thema's een vaste plek in het educatie-aanbod. 

Bosbewoners, bomenstation en Binnenbos 

In het Natuurlab kunnen bezoekers vooral zelf de natuur ervaren, ontdekken en onderzoeken. Als ze binnenkomen, staan ze direct oog in oog met de verschillende bewoners van de diverse biotopen rondom Orvelte: ree, das, specht, haas, vos, konijn. Ook het ‘Bomenstation’, waar leerlingen kunnen ontdekken wat voor een wonder een boom is, krijgt een prominente plek. En met het Binnenbos hebben we buiten naar binnen gebracht. Hoe bijzonder om binnen les te krijgen omringd door groen, alsof je je in een echt bos waant? Of om daar een training te volgen of samen te vergaderen? Een inspirerende en unieke plek.

Ontdekken en onderzoek doen 

Onderzoekend leren staat centraal in het Discovery gedeelte van het Natuurlab. Op deze plek kunnen vondsten uit de omgeving nog beter worden bekeken. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld buiten eerst op zoek naar planten of in een waadpak en met een schepnet waterbeestjes vangen in de beek. Vervolgens kunnen zij met echte microscopen de natuur eens van dichterbij bekijken. Nieuwe lesmaterialen zorgen hierbij voor de educatieve ondersteuning. In de nieuwe aquaria kunnen leerlingen en studenten verschillen in waterkwaliteit onderzoeken. PH- en zuurstofmetingen kunnen digitaal worden uitgevoerd, zonder gebruik te maken van wegwerpmaterialen.

De omgeving van De Veldhoeve maakt het Natuurlab compleet: met bos, een beek, een bloemenweide, een moestuin en een kas biedt het prachtige kansen voor het verzamelen van onderzoeksmateriaal.

Moestuin Veldhoeve