Drenthe
Kind & Natuur
dinsdag30nov2021

Eerste Tiny Forest bij woningcorporatie: Actium in Assen heeft de primeur!

Leerlingen van Kindcentrum Theo Thijssen plantten op 30 november, samen met IVN Natuureducatie, GroenTotaal en medewerkers van Actium, de eerste Tiny Forest op grond van een woningcorporatie. Een groene oase ter grootte van een tennisbaan: waar bomen groeien, insecten zoemen en egels kunnen schuilen. Een plek waar kinderen leren over de natuur en les krijgen in het buitenlokaal. En waar buurtbewoners, ook als ze minder goed ter been zijn, kunnen genieten van het groen.

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het is een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar zeker ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal; over de natuur, maar ook reken- en taallessen kunnen er gegeven worden. Buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Het bos zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.

Voor en door leerlingen en bewoners

De gebruikers van deze Tiny Forest, die de naam ‘de Lariks’ heeft gekregen, zijn nauw betrokken geweest bij de plannen. Leerlingen en bewoners hebben meegedacht en ontworpen tijdens zogenaamde keuzeateliers op school. Met hun input heeft Groen Totaal twee ontwerpen gemaakt waaruit gekozen kon worden. Beide ontwerpen werden vervolgens voorgelegd aan alle buurtbewoners, die met grote meerderheid kozen voor het organische ontwerp. Bijzonder aan dit minibos is ook dat er voor het eerst dierenverblijven zijn gemaakt door leerlingen. Voor vlinders, vogels, hommels en insecten. Zo zorgt Actium voor woningen voor mens en dier!

Marcel van Halteren, manager klant en strategie bij Actium: “Een veilig en gezond leefklimaat. In een groene omgeving. Waar regenval niet zorgt voor hevige wateroverlast. Waar de lucht zuiver is. En waar een grote variatie aan planten en dieren leeft. Dat klinkt als die woonomgeving waar wij aan willen bijdragen! Daarom hebben we samen met IVN de handen ineengeslagen en gezocht naar een mooie plek voor een Tiny Forest.”

Kindcentrum Theo Thijssen blij met buitenlokaal

Leerkrachten en leerlingen van Kindcentrum Theo Thijssen zijn ontzettend enthousiast over de nieuwe Tiny Forest naast de deur. De school hecht veel waarde aan aandacht voor omgeving en natuur. Hoe mooi dat hun leerlingen vanaf vandaag les kunnen krijgen in een buitenlokaal! Leerlingen uit de groepen 5 en 6 zijn de Tiny Forest Rangers; zij passen extra goed op het bosje.

Verbinden van mens en natuur

IVN werkt aan een (be)leefwereld waarin contact tussen mens en natuur vanzelfsprekend is. Een Tiny Forest voor de deur prikkelt de nieuwsgierigheid en geeft mensen de kans om de natuur in de eigen leefomgeving te ontdekken en daarover te leren. Ook heeft een bos een positief effect op de gezondheid: meer natuur in de buurt kan zorgen voor minder stress en stress gerelateerde klachten.