Lespakketten onderbouw

Aanmeldformulier

Filosoferen over het klimaat

Wil je aan de slag met het thema klimaatverandering? Ga over dit thema filosoferen met je klas! Door te filosoferen leren kinderen na te denken over wat zij vinden van een onderwerp én ze leren van elkaar! Kinderen worden geprikkeld om verder te denken. Als leerkracht ben je de begeleider van het gesprek, waarbij je geen oordeel velt, maar simpelweg bevraagd.

Fabien van der Ham van Filosovaardig is gespecialiseerd in filosoferen met kinderen en schreef voor elke bouw twee lessen om over milieuproblemen te filosoferen. Je kunt ze via deze link downloaden. Je mag de lessen gratis gebruiken. Het thema voor de onderbouw is: Zwerfafval.

Smaaklessen

Smaaklessen is een uniek lesprogramma van IVN over eten en smaak voor groep 1 t/m 8 van de basisschool. Het beleven van voedsel staat centraal. Door smaaklessen krijgen kinderen flink wat kennis over eten én ervaring met gezond en duurzaam kiezen. Meer informatie en het lesmateriaal vind je op smaaklessen.nl. De bijbehorende smaakleskisten zijn te leen bij diverse NME-organisaties waaronder IVN Groningen. Neem daarvoor contact op met Jolanda Boekhout via j.boekhout@ivn.nl

Inhoud van de smaakleskist:

Natuurlijk bewegen met afval

80% van de kinderen tussen de 4 en 12 jaar beweegt te weinig.  Ze komen niet aan de Nederlandse norm van 1 uur per dag matig intensief bewegen. Buitenspelen is een perfecte manier om deze norm wel te halen. Het is niet alleen gezond, kinderen werken ook aan hun motorische vaardigheden, zelfvertrouwen en creativiteit. Afval en troep op speelplaatsen is een van de grootste ergernissen van kinderen en hun ouders.

IVN Noord combineerde deze twee feiten tot het project ‘Natuurlijk bewegen met afval’, waarbij kinderen met afval hele leuke beweegactiviteiten doen. Het lespakket bestaat uit een toelichting, opdrachten en verschillende spelvormen en je krijgt een frisbee en springtouw gemaakt van afvalproducten cadeau.