Zuid-Holland
Gezondheid
maandag23jan2017

Workshops Natuurkoffer Zuid-Holland

Ken je dat heerlijke gevoel na een dagje in de natuur? Je hoofd is weer fris, en je bent helemaal tot rust gekomen. Voor ouderen in verzorgingshuizen is dat gevoel niet vanzelfsprekend. Zij kunnen vaak niet meer naar buiten. Op verschillende plekken in het land gaan vrijwilligers van IVN met de Natuurkoffer langs zorgcentra om ouderen deze ervaring weer te geven: de geur van dennennaalden, het zien van natuurbeelden, het voelen aan een ruwe bolster van een kastanje, het proeven van zelfgemaakte bramenjam.

Wil jij ook ouderen in verzorgingstehuizen helpen de natuur binnen te beleven? In Zuid-Holland organiseren we op verschillende locaties een workshop over de natuurkoffer.

Locatie, datum en tijd

  1. Afdeling Alblasserwaard
  2. Afdeling Alphen a.d. Rijn + Nieuwkoop
  3. Afdeling Den Haag: 11 april van 19.30 tot 22u.
  4. Afdeling Hoekschewaards Landschap: 27 maart van 19.30 - 22.00u.
  5. Afdeling Voorne Putten Rozenburg: 3 april van 19.30 - 22.00u.

Workshop De Zuid-Hollandse Natuurkoffer

Tijdens de workshop wordt ingegaan op datgene waarmee je te maken krijgt tijdens het geven van een natuurkofferactiviteit. Wat werkt er en wat werkt er niet. Ook zal de onlangs vernieuwde inhoud tijdens de workshop worden overgedragen. Na de workshop is blijvende ondersteuning en begeleiding mogelijk. Deelname is zonder enige verplichting

De Natuurkoffer

Jan Westera uit Zwolle is de bedenker van de Natuurkoffer. Hij zag zijn moeder in een verpleeghuis terechtkomen en wat dit betekende voor de afstand met natuur. Zij kon dan wel minder goed naar buiten gaan, dan haalde hij buiten toch gewoon naar binnen! Jan zijn idee is inmiddels landelijk opgepakt en overal in Nederland worden ouderen binnen met natuur verblijdt.

De recent vernieuwde koffer is gevuld met foto’s, een spel en natuurlijk materiaal (uit de eigen omgeving). Waardoor de deelnemers worden uitgenodigd vragen te stellen en hun verhaal te vertellen. Het gebruik van de koffer is niet strak gebonden aan een protocol, maar laat juist veel ruimte om dat zelf in te richten. Je kunt ervoor kiezen om je aan één zorginstelling te verbinden, of langs meerdere zorginstellingen te gaan met de koffer. Bij natuurkofferactiviteit zal altijd iemand van de betreffende zorginstelling aanwezig zijn.

 “Met het ruiken, zien, proeven, horen en voelen van natuur komen herinneringen naar boven waarover gesproken wordt. De natuur wordt ingezet als krachtig middel om herinneringen op te halen, gesprekken te stimuleren en het sociaal isolement te doorbreken”

Meenemen

Natuurvoorwerp waarmee jij een natuurkofferactiviteit zou kunnen houden.

Voor wie

De workshop is bedoeld voor iedereen die al met de natuurkoffer werkt of die dat van plan is te gaan doen. Met of zonder kennis van de zorg of van natuur(beleving). Tijdens de workshop zal op deze onderwerpen nader worden ingegaan. Je kunt bij een voor jou bekende zorginstelling aan de slag, of bij een van de bestaande contacten in Grijs, Groen & Gelukkig.

Meer informatie

Wil je meer informatie? Neem dan contact op Ruben Mulder, IVN Zuid-Holland: r.mulder@ivn.nl, (070) 302 30 37.