Zuid-Holland
Duurzaamheid
dinsdag11okt2016

Voorleesactie over duurzaamheid op basisscholen geslaagd

Op tientallen scholen en kinderboerderijen in Zuid Holland is op de Dag van de Duurzaamheid voorgelezen door wethouders, burgemeesters en bestuurders. In Den Haag las Han Weber, gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland, en Daphne Teeling, regiodirecteur IVN, voor uit De Wereld van Plastic. Hierna gingen ze in gesprek met de kinderen over alternatieven voor plastic. IVN coördineerde deze actie op meerdere basisscholen om bewustwording en natuureducatie te vergroten.

Met duizenden duurzame activiteiten laten we in Nederland zien hoe de wereld schoner, mooier en eerlijker kan. Ook kinderen denken hier graag over mee. Daarom gingen kinderen in gesprek met de voorlezers over ideeën om plasticgebruik te verminderen. Een eigen stoffen tas meenemen naar de winkel, of een flesje water opnieuw vullen in plaats van weggooien bijvoorbeeld. Ook werden moderne producten bedacht die van gerecycled plastic gemaakt kunnen worden. ‘Dakpannen kunnen best van oude flessendoppen gemaakt worden’, vond een van de leerlingen.

Niet alleen in Den Haag was het een succes. Ook in Gouda, Leiden en Delft en andere steden zaten schoolkinderen vol spanning te luisteren naar de verhalen uit ‘De Wereld van Plastic’, een boek geschreven door PABO-studenten, gebaseerd op tekeningen en kunstwerken van kinderen. De schooldirecties en leerlingen reageerden erg enthousiast op de voorleesactie en de voorlezers. In Delft zongen de leerlingen van basisschool Jan Vermeer zelfs een eigen geschreven lied voor burgemeester Van Bijsterveldt.

IVN coördineerde de voorleesactie op diverse locaties in Zuid-Holland. IVN laat kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met de natuur en duurzaamheid. Bewust en duurzaam gedrag, en een verantwoordelijkheidsgevoel voor deze aarde is een streefpunt waar IVN zich ten opzichte van kinderen hard voor wil maken. Kinderen vroeg leren om goed voor de aarde te zorgen is belangrijk, want kinderen zijn immers de natuurbeschermers van de toekomst. 

De voorleesactie is een gezamenlijk initiatief van onder andere Urgenda, Duurzame Pabo, Missing Chapter Foundation en DuurzaamDoor.