Zuid-Holland
Insecten
woensdag01mei2019

Volop bijen geteld in Zuid-Holland!

Tijdens de Nationale Bijentelling in april trokken meer dan 5000 mensen naar buiten om bijen te tellen. De meeste mensen telden in hun eigen tuin, maar er waren in Zuid-Holland ook diverse locaties waar je samen met experts kon tellen. In het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam en in het Archeon bijvoorbeeld, maar ook in buurttuinen zoals de Kruidentuin in Leiden en de Warmoestuin in Rijswijk.

Zaadbommen

Het Natuurhistorisch organiseerde een 'bij'scholingsmiddag en een workshop zaadbommen maken. De Telegraaf bezocht het Archeon, waar sommige mensen zich speciaal voor deze dag als bij hadden verkleed. In de Warmoestuin in Rijswijk werden bijtjes geknutseld en telde jong en oud zij aan zij. En in de Kruidentuin in Leiden, een kleine maar prachtige en bijvriendelijke buurttuin, konden mensen twee dagen terecht om te tellen - samen met experts van Naturalis.

 

Bijenteltraditie geboren

Met de Nationale Bijentelling organiseert Nederland Zoemt een jaarlijks terugkerend onderzoek, uitgevoerd door burgers, waarmee wetenschappers inzicht krijgen in de trends van bijenpopulaties in NederlandMet deze informatie kunnen de bijna 360 wilde bijensoorten, waarvan ruim de helft bedreigd is, beter worden geholpen. Dorien Ackerman van Nederland Zoemt: ‘Fantastisch dat zoveel mensen op zoek zijn gegaan om te tellen. Jong en oud is de tuin ingedoken en is meer te weten gekomen over bijen, hommels en zweefvliegen. Het laat zien hoe betrokken mensen zijn bij het welzijn van de bij en de natuur. Iedere teller levert een bijdrage aan noodzakelijk wetenschappelijk onderzoek naar de bijenstand in ons land. In Nederland is een heuse Bijenteltraditie geboren.

’Wilde bijen zijn belangrijk voor onze voedselvoorziening: 80% van onze eetbare gewassen wordt bestoven door bijen en andere insecten. Daarnaast zijn bijen voedsel voor vogels en zorgen ze ook voor de voortplanting van wilde planten. 

 

De Nationale Bijentelling, een initiatief van Nederland Zoemt, wordt mede mogelijk gemaakt door Tauw. Nederland Zoemt is een project van LandschappenNLNaturalisIVN Natuureducatie en Natuur & Milieu, mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, met als doel het structureel vergroten van voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland. 

Foto's: Marten van Dijl