Zuid-Holland
IVN
dinsdag02apr2019

Voedseleducatie centraal als thema bij buitenlesdag in Leiden 

Vandaag, op 2 april, is het de nationale buitenlesdag. Door het hele land worden klaslokalen verruild voor groene buitenruimten om onderwijs in te verrichten. Soms gewoon rekenen en taal door de juf of meester, maar soms wordt er wat extra bijzonders georganiseerd. Zo ook in Leiden, waar de 2e klas van het Wellant College Leiden naar de Ecotuin van DZB Leiden ging voor buitenlessen rondom het thema voedsel. Een bijzondere samenwerking tussen verschillende partijen, waaronder IVN, DZB Leiden, Technolab, en ‘De Dansende Boom’, die allemaal hun steentje bijdragen om gezonde voeding onder de aandacht te brengen.

Wij spraken Marjolein Lausberg, teamleider bij de Ecotuin van DZB Leiden over deze dag en over hun werkzaamheden.  

Allereerst, wat is de Ecotuin, en wat is DZB Leiden? Wat doen jullie zoal?

DZB Leiden is een organisatie die zich inzet dat iedereen aan het werk wil. Sommige mensen komen niet gemakkelijk aan werk door verschillende omstandigheden. Wij begeleiden deze mensen om straks gemakkelijk ergens te kunnen werken. Dit doen we bijvoorbeeld via trainingen en cursussen. Bovendien hebben we een leer/werkbedrijf waar mensen onder een beschermde omstandigheid kunnen (leren) werken.

De Ecotuin is een onderdeel van DZB Leiden. In de Ecotuin leren mensen individuele, werkgerelateerde doelen, zoals het opdoen van arbeidsritme, te behalen om vervolgens de stap naar betaald werk te maken. Dit doen ze door in de buitenlucht met de handen in de aarde te doen ‘wat het land van ze vraagt’. Ze leren dus om praktisch op het land bezig te zijn. Dat kan zijn met zaaien of oogsten, poten van groente, spitten, verkoop in het winkeltje etc. Voor de saamhorigheid lunchen we iedere dag gezamenlijk, en wanneer mogelijk vers van het land!

Wij als Ecotuin geloven echt in het belang van ecologisch tuinieren. Wij werken hier dus bijvoorbeeld met enkel natuurlijke bemesting en volgen het principe van wisselteelt.

Vandaag zijn er 80 leerlingen van het Wellant College op bezoek geweest op de Ecotuin in het kader van de Nationale buitenlesdag. Wat hebben jullie zoal gedaan?

Vandaag zijn we onderdeel geweest van een collectief die allemaal bezig zijn geweest om kinderen buiten van lessen te kunnen laten genieten. Het thema voedsel stond hierbij centraal. Er waren verschillende partijen die allemaal hun eigen activiteiten organiseerden, en de 80 jongeren zijn via een soort carrousel langs alle activiteiten gegaan. Wij hebben op deze dag het terrein gefaciliteerd, en hebben de 2e klassers praktisch geleerd hoe ze bonen moesten staken. Eerst een klein stukje theorie, daarna lekker met de handen aan de slag. Op andere plekken in de carrousel maakten ze kruidenkaas met zelf geplukte plantjes zoals de brandnetel, dovenetel, weegbree, of deden ze allerlei leuke proefjes.  

Vinden jullie het belangrijk dat schoolkinderen en scholieren meer buiten les krijgen? En zo ja, waarom dan?

Ja, wij vinden het zeker belangrijk. Het is ten eerste aangetoond dat de hele dag op een stoel zitten het leren niet bevorderd. Juist door dingen te doen en uit te proberen, door fouten te mogen maken, en door te leren uit de praktijk, krijg je een veel beter beeld hoe het werkelijk zit. Wij vinden het ook erg belangrijk dat iedereen, en juist ook jonge mensen, weten wat er allemaal bij komt kijken om groente (ecologisch) te kweken. Tegenwoordig koop je alles zomaar in de supermarkt, en kinderen en jongeren zijn zich vaak niet altijd meer bewust hoe dat voedsel eigenlijk op hun bord terecht is gekomen. Wij konden ze vandaag daar een klein beetje over leren.

Hebben jullie vaker samenwerkingen met andere partijen rondom natuur of voeding?  

Wij werken wel vaker samen met andere partijen, maar zijn ook zeker voornemens om nog meer samenwerkingen aan te halen. Er zitten bijvoorbeeld nog andere moestuinorganisaties bij ons in de kas. Ook hebben we verschillende afnemers van groenten zoals particulieren, horeca en lokale catering bedrijven die bij willen dragen aan bewustwording op gebied van voeding. We willen graag met andere partners verder optrekken, om ecologisch verbouwen en bewustzijn in de regio te vergroten en ons te verbinden met andere maatschappelijke initiatieven. Wel houden ons doel om mensen te helpen de arbeidsmarkt op te kunnen goed in het oog.

Een leuk voorbeeld van een van onze samenwerkingen is bijvoorbeeld ‘Het warenhuis’. Dit is een kringloopwinkel in Leiden. Zij verkopen vogelhuisjes die bij ons in elkaar zijn getimmerd in de koude wintermaanden, en mooi zijn geschilderd!

Jullie werken natuurlijk ook veel met vrijwilligers rondom ecologisch tuinieren. Hebben jullie nog tips voor mensen die ook graag aan de slag willen met moestuinieren?

Mijn tip is vooral; ga het lekker doen! Zo’n plantje wil zelf heel erg graag groeien. Dus als je een zaadje een goede voedingsbodem en wat water geeft, dan kom je al een heel eind. En mocht je er meer over willen weten, of je nog meer willen inzetten, dan kun je uiteraard ook bij ons helpen in de Ecotuin!