Zuid-Holland
Kind & Natuur
vrijdag13nov2020

Voedselbosjes Boomfeestdag in Gouda

Twee Goudse scholen zijn sinds donderdag 29 oktober een voedselbosje rijker. Leerlingen van groep 4 van OBS Vindingrijk en van groep 5/6 van Jenaplanschool de Carrousel plantten samen met IVN Natuureducatie het bosje op hun schoolplein. Het voedselbosje leert kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier hoe voedsel groeit en waarom dit goed is voor de natuur, de biodiversiteit, het klimaat en jezelf. Wethouder Thierry van Vugt en kinderwethouder Natuur & Duurzaamheid Hannah van Hoorn openden het Voedselbosje bij OBS Vindingrijk officieel. Zij zijn beiden blij met het initiatief in Gouda en onderschrijven het belang van vergroening in de omgeving van kinderen.

Een bosje om op te eten

Na een korte uitleg van hovenier Jan van Dolmans Landscaping, mochten de leerlingen in hun eigen stukje de plantjes in de grond zetten: van appel- en perenbomen tot kleine plantjes als citroenmelisse, salie en rozemarijn. De leerlingen van groep 4 van OBS Vindingrijk en van groep 5/6 van basisschool de Carrousel wisten daar wel raad mee. Af en toe hoorde je kreten als: ‘Meester ik heb er al twee geplant’, en ‘Hé een stekelplant!’, ’Ow is dat een braam, lekker!’ Maar wat is een voedselbos volgens de leerlingen? Jaro, 9 jaar: ‘Dat is eigenlijk een bos waar je allemaal planten plant, waar uiteindelijk voedsel uitkomt. Van dat voedsel daar gaat de school denk ik nog wel wat
mee doen.’ Als er gevraagd wordt wat dan, antwoord hij gevat: ‘Voedsel eet je op, dus ik denk opeten.’ En wat er dan zo leuk is aan het voedselbosje? Jim, 7 jaar: ‘Je hebt er iets te doen. Planten, telen en oogsten.’

Accepteer cookies

Niet één, maar twee Voedselbosjes in Gouda

Steeds meer scholen vergroenen hun schoolplein: goed voor de leerlingen en goed voor de natuur. Daar helpt IVN Natuureducatie graag aan mee. Daarom loofde de natuurorganisatie voor de zomer één Voedselbosje op het schoolplein uit aan een Goudse basisschool. Maar liefst 25% van de Goudse basisscholen reageerde enthousiast. Gelukkig kon IVN nu met hulp van Goudse partners niet één, maar twee Voedselbosjes planten! De pilot Voedselbosje in Gouda is een samenwerking van IVN met de provincie Zuid-Holland en het rijksprogramma Jong Leren Eten en ondersteuning van de Gemeente Gouda, IVN IJssel en Gouwe, Omgevingsdienst Midden-Holland/ CNME De Zwanebloem en Brede School Gouda.

Van citroenmelisse tot colakruid

Een Voedselbosje is een soort 3D moestuin, maar dan eentje die veel minder onderhoud vergt. Het heeft een omvang van 30 vierkante meter en bestaat uit 20 tot 25 soorten planten, struiken en bomen in een aantal lagen. Het Voedselbosje is onderdeel van IVN’s Groene Revolutie: een laagdrempelige manier om de natuur op het plein een flinke boost te geven. Bij het bosje hoort ook een lesprogramma, waar de winnende school als eerst mee aan de slag gaat.

Foto's Anne Kaere Fotografie

Voedselbosjes Boomfeestdag in Gouda - Foto AnneKaere Fotografie 2

Voedselbosjes Boomfeestdag in Gouda - Foto AnneKaere Fotografie 3