Zuid-Holland
Recreatie
woensdag05feb2020

Samen werken aan een prachtige Natuurgidsenopleiding

IVN leidt al 60 jaar natuurgidsen op die overal in Nederland mensen laten zien hoe interessant en leuk de natuur is. Een opleiding door vrijwilligers voor iedereen die ook actief een steentje bij wil dragen aan de natuur. Wij spraken Hans Blom, samen met Gerda Bonninga één van de trekkers van de Natuurgidsenopleiding in Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn.

Hans is van oorsprong jurist, maar zijn hart ging steeds harder kloppen voor de natuur en duurzaamheid. Inmiddels houdt hij zich als ondernemer bezig met duurzaamheid en vult de rest van zijn tijd met vrijwilligerswerk. Zo doet hij voor de Zoogdiervereniging Nederland onderzoek naar de otter en is hij al ruim tien jaar actief lid van IVN Nieuwkoop. Sinds 2015 helpt hij ook bij het organiseren van de Natuurgidsenopleiding.

Samenwerking IVN afdelingen

De opleiding is een samenwerking tussen meerdere IVN afdelingen, waarbij kennis en ervaringen worden gecombineerd om een mooi programma neer te zetten. Hans vertelt: “IVN Alphen aan den Rijn en IVN Nieuwkoop organiseren de Natuurgidsenopleiding al geruime tijd samen en dat werkt goed. Daarnaast verleent ook IVN IJssel en Gouwe medewerking aan de organisatie. Door de krachten te bundelen kunnen we een hoge kwaliteit bieden en zijn we verzekerd van goede docenten.”

Hij benadrukt dat de organisatie erg trots is dat de opleiding staat als een huis: “De nieuwe lesmap is fantastisch geworden. Duurzaamheid heeft een prominentere plek gekregen in de opleiding en dat sluit aan bij deze tijd. De map zelf is prettig om te lezen, de informatie is van hoge kwaliteit en er ligt nadruk op gidsvaardigheden. Daardoor staan de natuurgidsen in spé straks comfortabel voor een groep en beleven ze er zelf ook veel plezier aan. En dat is waar we het voor doen!”

Diverse groep deelnemers

Dat de opleiding van hoge kwaliteit is lijkt ook uit te stralen naar de omgeving. Voor de opleiding hebben zich meer dan 60 geïnteresseerden aangemeld en er zijn inmiddels maar liefst 29 deelnemers gestart aan de opleiding. Hans vertelt enthousiast over de diverse groep deelnemers: “We zijn erg blij met de samenstelling van de groep. De diversiteit is groot en we zien dat ook het onderwerp duurzaamheid een steeds bredere groep mensen trekt.

“Daarnaast zijn de deelnemers relatief jong. In mijn ogen is dat precies waarom we de Natuurgidsenopleiding organiseren: om nieuwe mensen en generaties aan te spreken en te betrekken bij de natuur. Dat is voor de vitaliteit en verdere ontwikkeling van IVN enorm belangrijk. Maar ook de oudere deelnemers blijven natuurlijk van harte welkom!”

Waarom de opleiding organiseren?

Over de reden waarom Hans aan de Natuurgidsenopleiding meewerkt is hij duidelijk: “Ik heb zelf natuurlijk ook de opleiding gevolgd, in 2012/2013. Er ging een wereld voor mij open. Het volgen van de opleiding heeft mijn kijk op de natuur en het belang daarvan voor de mens echt veranderd en dat inzicht gun ik anderen ook.

“De organisatie is wel een flinke tijdsinvestering. Aan de voorbereiding zijn we zeker wel een jaar bezig en de doorlooptijd van de opleiding zelf is anderhalf jaar. Maar het is geweldig om te doen en het organiseren is voor jezelf ook een verrijking. Het is ons streven dat het team voor de helft uit mensen bestaat met ervaring van het organiseren van de opleiding. De andere helft van het team bestaat idealiter uit een jongere generatie die aan de laatste Natuurgidsenopleiding heeft meegedaan. Door die samenstelling leer je veel van elkaar en ontwikkelt de opleiding zich met de generaties mee. Ook wordt hiermee de continuïteit voor de toekomst gewaarborgd. De teamleden leren daarbij eigenlijk net zoveel als de deelnemers!”

Of hij andere afdelingen aanraadt of om ook de samenwerking aan te gaan? “Onze samenwerking is niet uniek, er zijn andere IVN afdelingen die al samen de Natuurgidsenopleiding organiseren. Maar ik zou het zeker aanraden, mijn ervaring is erg positief. Het kan de kwaliteit van de opleiding vergroten en je hebt een breder netwerk. Ik denk dat het ook een goede mogelijk biedt voor afdelingen die nog aarzelen of ze de organisatie zelf aan kunnen.

“Je verwacht van te voren dat er misschien discussies gaan zijn over hoe je het organiseert of hoe je de financiën regelt, maar daar hebben we in de praktijk eigenlijk helemaal geen last van. De organisatie verloopt erg plezierig en organisch, ook omdat we ruimte laten voor elkaar en elkaars ideeën. Elke organisatie die mee doet heeft de mogelijkheid om ideeën aan te leveren en mensen aan te laten schuiven. Dat resulteert in een goede samenwerking, open houding en een prachtig programma.”