Zuid-Holland
Kind & Natuur
dinsdag09jun2020

Oproep! IVN Voedselbosje zoekt Gouds schoolplein om wortel te schieten

Kan jullie schoolplein een stuk groener? Wil je kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier leren hoe voedsel groeit? Wij zoeken een schoolplein in Gouda waar een IVN Voedselbosje dit najaar wortel kan schieten en tot bloei mag komen. In ruil voor een stuk van jullie schoolplein en feedback op het toegepaste lesmateriaal ontvangen jullie een gratis mini voedselbos!

Wat is een IVN Voedselbosje?

Een IVN Voedselbosje heeft een omvang van 30 vierkante meter en bestaat uit 20 tot 25 soorten planten, struiken en bomen. Alle soorten zijn vast, dat wil zeggen dat ze het hele jaar staan en anders terug komen na de winter. Van kersenboom tot bramenstruik en van citroenmelisse tot colakruid. De  verschillende soorten bomen, struiken, bodembedekkers, klimplanten en kruiden in de voedselbosjes zijn deels of helemaal eetbaar. Een IVN voedselbosje is een heerlijke plek voor vlinders, vogels, bijen, kleine zoogdieren én mensen.


In het bijbehorende educatietraject leren de kinderen:

  • Wat een voedselbos is en dit te verzorgen
  • Waarom dit goed is voor de natuur, de biodiversiteit, het klimaat en jezelf
  • Van alles over eetbare planten
  • Natuur beleven
  • Voedsel te oogsten en dit te verwerken tot een gerecht

 

Hoe kan ik meedoen?

Zie jij een voedselbos op jouw schoolplein helemaal zitten? Laat ons weten waarom juist jullie de meest geschikte school zijn voor een IVN Voedselbosje. Uit de inzendingen kiezen wij één school. Klik op de link en vul het formulier in en in de reactie wordt gevraagd een aantal foto’s van jullie schoolplein te sturen naar Esmeralda Eggen, IVN Zuid-Holland via e.eggen@ivn.nlAanmelden kan tot woensdag 1 juli 2020. De plantdag is in november 2020.

Meld je hier aan!

Groene Revolutie Schoolpleinen

Als IVN Natuureducatie werken we aan een groene revolutie op de Nederlandse schoolpleinen. 80% van de schoolpleinen in Nederland is op dit moment een tegelwoestijn. Dat kan volgens ons anders. Vergroening van die schoolpleinen is niet alleen goed voor de natuur. Het biedt ook schaduw in de zomer en vangt heftige regenbuien beter op. Maar het meest belangrijke is dat het schoolplein een gezondere en uitdagendere speel- en leeromgeving wordt. In het kader van de Groene Revolutie Schoolpleinen bedachten we het IVN Voedselbosje. Van tegelwoestijn naar eetbaar schoolplein! De pilot in Gouda is een samenwerking met het programma Jong Leren Eten, de provincie Zuid-Holland, IVN afdeling IJssel en Gouwe, Brede School Gouda en CNME De Zwanenbloem ODMH.

IVN Voedselbosje beeldmerk