Zuid-Holland
Natuur in de Buurt
dinsdag05jun2018

Ontdek hoe groen Den Haag is

Linda Thorarinsdottir, bestuurslid van IVN Den Haag, organiseert samen met Tonja van Gorp van IVN Zuid-Holland en Jan Elsinga van de bewonerscommissie ‘Rondom het Plein” dit jaar vijf interactieve wandelingen door het centrum van Den Haag met als titel “Hoe groen is het Haagse centrum?”. Op 25 mei was de eerste wandeling.  Wij spraken haar over de Haagse stadsnatuur.

Hoe ben je bij IVN terechtgekomen en wat doe je zoal voor IVN?

Ik zag in een folder dat er een Groene cursus was die IVN organiseerde en dacht: “Maar dat is leuk, daar wil ik wel mee aan meedoen.” Ik heb me daar toen voor aangemeld en ik vond het echt heel erg leuk. Uiteindelijk ben ik na twee Groene cursussen lid geworden van IVN en daarna ben ik de natuurgidsenopleiding gaan doen. Sinds vorig jaar ben ik ook bestuurslid bij IVN Den Haag. Ik gids in het Westduinpark en nu dus ook door het Haagse Centrum.

Waar en wanneer ontstond jouw liefde voor de natuur?

Natuur heeft altijd al een plek in mijn hart gehad, als kind was ik al erg graag buiten. Ik denk dat ik mijn passie voor natuur door de Groene cursus weer heb teruggevonden. Ik woonde van mijn 20e tot mijn 27e in IJsland, daarna ben ik weer teruggekeerd naar Nederland en uiteindelijk weer in Den haag gaan wonen. Ik kwam ook weer terug in dezelfde buurt waar ik als kind woonde, zelfs met een volkstuintje, op dezelfde plek als in mijn jeugd.

Hoe bereid je je voor op zo’n wandeling?

Dit was de eerste wandeling, normaal wandel ik in het Westduinpark. Het speelde denk ik al een jaar dat ik dacht: ”ik wil graag  een nieuwe wandeling gaan organiseren”. Ik heb dit samen met de Bewonerscommissie Rondom het Plein opgezet en Tonja van Gorp van IVN Zuid-Holland heeft mij geholpen om deze wandeling vorm te geven. Nu leiden wij deze wandeling met z’n drieën, waarbij wij een discussie aangaan met de deelnemer over het Groen, vergroening en verstening van ons centrum.

Allereest; waarom vind je het belangrijk dat mensen de natuur in het Haagse centrum ontdekken?

Ik vind het belangrijk dat mensen de natuur in het Haagse centrum ontdekken, omdat ik mensen wil leren dat als ze om zich heen kijken er veel groen te zien is. Als je goed kijkt naar bepaalde plekken in Den Haag, dan zijn er veel plekjes die echt heel erg leuk zijn. Maar veel mensen zien deze plekken niet, omdat ze altijd haast hebben en er dus snel voorbij lopen. En ik wil mensen graag meegeven dat als ze af en toe eens stilstaan en om zich heen kijken, ze veel zullen ontdekken. Als je goed kijkt, zijn er overal wel kleine dingen te vinden; kijk maar eens goed naar hoekjes, steegjes en zelfs bij straatplantjes die wij ‘onkruid’ noemen.

De wandeling door Den Haag is een wandeling om te laten zien hoe groen Den Haag eigenlijk is, welke plek vind jij het mooist in het centrum van  Den Haag?

Er zijn veel plekken die toch wel redelijk groen zijn, je moet ze alleen weten te vinden, zoals het Spinozahof waar wij de wandeling eindigden. Dit is een prachtige tuin in het centrum van de stad waar eerst een braakliggend stuk land was.­ Verder zijn er veel plekken waar mooie bomen staan en is bijvoorbeeld het Huijgenspark heel erg mooi.

Welke plek in Den Haag kan volgens jou wel wat meer groen gebruiken?

Het eerste wat mij te binnenschiet is de calliopestraat; dit is een zijstraat van de Herengracht en daar staat één boom en verder is het helemaal versteend. Dit ziet er echt heel erg triest uit. Vooral in de buurt van de ministeries kan het een heel stuk groener. Ook zijn er in de stad pleinen die helemaal versteend zijn en echt wel heel wat gezelliger en groener kunnen worden. Groen is namelijk niet alleen goed voor de gezondheid, maar het ziet er ook nog eens gezelliger en mooier uit.

Je hebt op 25 mei de eerste wandeling gehad, hoe was dit? Wat vond je het hoogtepunt van deze wandeling?

Ik had er een goed gevoel over. We hebben ook nog eens drie plantjes geplant bij een boomspiegel. Een bij een hele zielige boom, dus ik hoop dat die het overleefd heeft, en twee bij een grote boomspiegel op de Dunne Bierkade. Het is heel goed om mensen bewust te maken van het feit dat er in de stad ook veel groen te vinden is en dat je daar op gaat letten; van groen word je namelijk gezonder en gelukkiger. Ik wil mensen laten zien dat we allemaal groen nodig hebben en ik denk dat door deze wandeling dat geslaagd is!

De volgende wandeling vindt plaats op 18 juni, kunnen mensen hier zich nog voor aanmelden?

Zeker, mensen kunnen zich nog aanmelden!

*ben je geïnteresseerd; je kunt je hier aanmelden!