Zuid-Holland
IVN
donderdag05okt2017

IVN IJsselmonde - Een nieuwe afdeling met een lange geschiedenis

Natuurvereniging Eiland IJsselmonde draait nu al een jaar mee als nieuwste afdeling van IVN. Hoog tijd om eens met secretaris Christa Groshart te praten over hun verleden, activiteiten en toekomst bij IVN.

Jullie zijn de nieuwste IVN-afdeling, maar de natuurvereniging bestaat al veel langer toch? Wie zijn jullie als organisatie?

Wij zijn in 1987 opgericht als natuurvereniging Ridderkerk. Wij waren toen een lokale vereniging met lokale activiteiten. Echter, door het groeiende aantal leden uit de omliggende gemeenten, waaronder Barendrecht en Rhoon, en ook het groeiend aantal activiteiten die wij in deze gemeenten gingen doen, besloten wij onze naam te veranderen naar Natuurvereniging Eiland IJsselmonde. We hebben nu meer dan 300 leden!

Al heel lang zijn wij actief bezig met natuureducatie tijdens de milieuweken in Ridderkerk. De laatste jaren zijn wij ons ook steeds meer gaan richten op andere jeugdactiviteiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de educatie bij de klimaatbuffer van IJsselmonde. Daarnaast richting wij ons niet enkel op jeugd, maar hebben wij ook heel veel verschillende werkgroepen, zoals vogels, vlinders of de paddenstoelenwerkgroep.

Waarom hebben jullie ervoor gekozen om je bij IVN aan te sluiten?

We hebben hier een tijd lang over nagedacht. Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt toen IVN Zuid-Holland ons vroeg om onderdeel te worden. Het voordeel is dat je gemakkelijk met andere partijen kunt uitwisselen. Daarnaast is het ook voor ons goede publiciteit om met de landelijke campagnes mee te kunnen doen. IVN maakt ook heel veel educatief materiaal, maar daar maken wij wat minder gebruik van, aangezien wij een aantal actieve leden hebben die zelf ook heel mooi materiaal hebben gemaakt!

Hoe ervaar je deze eerste periode bij IVN?

Het duurde even voordat alles helemaal rond was en alles een plekje kreeg. We zijn graag betrokken bij de provinciale overleggen en bijeenkomsten tussen de afdelingen. Het uitwisselen van informatie en afstemmen van activiteiten met nabijgelegen afdelingen of partijen blijkt heel waardevol te zijn. Nu we ook onderdeel zijn van IVN voelt het niet heel anders als voorheen. We gaan gewoon door met de zelfde activiteiten, maar nu is het netwerk gewoon wat groter.

Wat is jullie toekomstvisie, jullie droom als IVN afdeling en Natuurvereniging?

Natuurlijk wil iedereen groeien in aantallen. Dat willen wij ook. Maar wij mogen zeker niet ontevreden zijn over het aantal leden dat we nu al hebben. 300 leden! Daar zijn we juist erg trots op! We willen in de toekomst blijven inzetten op de jeugd. En graag zouden we nog een extra werkgroep erbij willen. Misschien eentje met amfibieën en reptielen.