Zuid-Holland
Overig
woensdag16nov2016

Hoe kun je kinderen onderwijzen in het belang van gezond eten?

ZON-dag: DuurzaamDoor 2017-2020 / Jong Leren Eten

Als NME-centra werken we er aan mee dat iedereen via onderwijs en educatie en in samenwerking met de energieke samenleving de kennis, vaardigheden, waarden en attitudes aangereikt krijgt om te kunnen bijdragen aan een groene duurzame samenleving. Hoe kan dat beter dan vanuit het thema Voedsel?

Voedsel raakt aan jezelf, je gemeenschap en de rest van de wereld. Voedsel wordt in de maatschappij als een steeds belangrijker onderwerp opgepakt. Alle duurzaamheidsthema’s waar we al jaren mee bezig zijn komen hierin samen: biodiversiteit, energie, materialen, water en de eigen gezondheid. Via voedsel kunnen naast vakinhoudelijke, cognitieve aspecten ook de andere onderdelen van Duurzaamheidseducatie aan de orde komen: verwondering, systeemdenken, waardenvorming, verantwoordelijkheid nemen,  probleemoplossend vermogen ontwikkelen.

Datum en tijd: 2 december, 09:30 uur
Locatie: De Schilde
Adres: Televisiestraat 2-4, 2525KD, Den Haag

Doel

Op 2 december gaan we dieper in op de actuele maatschappelijke vraagstukken waar NME zich aan kan binden. Hoe kan NME bijvoorbeeld bijdragen aan de gezondheid van kinderen? Hoe leren kinderen via NME omgaan met voedsel? Inspirerende sprekers praten ons bij over de trends en ontwikkelingen. Ook andere actuele thema's komen aan bod. Thema's waar verschillende NME-centra mee bezig zijn, en waar we ervaringen in kunnen uitwisselen.

Programma

Roel van Raaij (Min EZ, Duurzaam Door) en Peter de Roode (Provincie Zuid-Holland) delen hun ervaringen rond het het onderwijzen en stimuleren van kinderen tot gezond eten. We zullen ervaringen en lessen uitwisselen in de vorm van een discussie of plenair gesprek. Na de koffie zullen JOGG en de GGD hun rol omtrent voedseleducatie toelichten. Rond het middaguur is er een rondleiding gepland door Urban Farmers; stadslandbouw bovenop een flatgebouw in hartje Den Haag! In de middag geeft het programma ruimte om te delen wat jou bezig houdt en sluiten we af met een gezellige borrel om nog wat na te praten.

Voor wie

Deze ZON-dag is bestemd voor alle NME centra in Zuid-Holland. Een moment om kennis op te doen, en banden met collega's uit andere gemeenten aan te halen.

 

 Aanmelden 

Voor vragen of opmerkingen kun je contact opnemen met Corine Ilic-Emmelkamp via c.emmelkamp@ivn.nl of 0646742300.

Details programma

Tijd                 Programmaonderdeel
9.00-9.30 Binnenloop (koffie/thee)
9.30-9.45 Welkom Ruth Noorduyn: voorzitter ZON,
Welkom door gastlocatie: Ed de Jager (stadslandbouw in Den Haag)
9.45-10.00 Rondje
10.00-11.00

Jong leren eten en Duurzaam Verder
Roel van Raaij (Min EZ, Duurzaam Door)
Duurzaam Verder, Peter de Roode (Provincie Zuid-Holland) + discussie rol NME

11.00- 11.15 Koffie/thee
11.15- 12.15

Inspiratie-presentaties:
JOGG: presentatie, Ellis Koster
GGD
Groen Dichterbij: Daphne Teeling
 

12.15-13.00 Lunch
13.00-14.00 Rondleiding Urban Farmers
14.00-16.00 Uitwisseling:
Waar ben je mee bezig? Deel het!
16.00-17:00 Borrel
17.00-17.30 Naar dinerlocatie
17.30- Diner (voor eigen rekening)