Zuid-Holland
Natuur in de Buurt
maandag30okt2017

Het succes van Operatie Steenbreek in Alphen aan den Rijn

"Tegel eruit, plant erin" is een veelgehoorde slogan als het gaat om tuinvergroening. Corry Dierdorp, van IVN Alphen aan den Rijn weet hier alles van. Via Operatie Steenbreek wil zij de gemeente Alphen weer een stukje groener en gezonder maken. Wij spraken haar over haar bezigheden.

Wat is Operatie Steenbreek volgens jou?

Operatie Steenbreek is een campagne gericht op het ‘ontstenen’ en het vergroenen van stedelijk gebied. In bijna alle tuinen liggen nog te veel stenen, die je zou kunnen verwisselen voor planten of struiken. Dit is belangrijk, want het hebben van stenen in de tuin, is een beetje hetzelfde als een kachel stoken in de zomer. De tegels warmen heel erg op door de zon waardoor het in steden een paar graden warmer is dan buiten de steden. Als je de stenen vervangt door planten, ga je die verwarming een beetje tegen. Daarnaast is het ook belangrijk tegen wateroverlast, want het water kan nu de grond in trekken. Planten zijn goed voor de luchtkwaliteit. Ze bevorderen biodiversiteit, en ook mensen genieten van extra groen in de stad. En in Alphen kunnen we door ‘een tegel eruit, een plant erin’ op deze manier ook verzakking tegen gaan. Er zijn dus genoeg redenen voor Operatie Steenbreek!

Hoe gaan jullie te werk? Trek je zelf alle tegels uit de tuinen?

Nee, we trekken niet zelf alle tegels los. Wij richten ons juist op de bewustwording bij mensen. Met een informatiestand staan wij zichtbaar op evenementen waar veel mensen op af komen. In deze stand verstrekken wij informatie over het belang van Operatie Steenbreek. Bovendien kunnen mensen een versteende voorbeeldtuin op interactieve manier vergroenen. Dit spreekt enorm tot de verbeelding, en ze konden hier zelfs een prijs mee winnen! We hopen nu dat deze mensen hun eigen tuin gaan vergroenen.

Jullie hebben onlangs een onderscheiding gehad voor jullie inzet. Kun je hier wat meer over vertellen?

Ja! We hebben een aanmoedigingsprijs ontvangen vanuit de landelijke organisatie van Operatie Steenbreek. Wij ontvingen deze prijs omdat wij in een korte al zoveel succes hebben geboekt. Dit is mede door de manier waarop wij dit doen. De samenwerking met de gemeente Alphen, met Groei en Bloei en andere partijen hebben ervoor gezorgd dat wij al veel mensen hebben weten te informeren en inspireren. Dit vond de organisatie toch een aanmoedigingsprijs waard!

Corry Dierdorp - Operatie Steenbreek

*Corry Dierdorp en wethouder Ed de Leest nemen de aanmoedigingsprijs in ontvangst

Wat is het jullie einddoel? Gaan jullie door tot alle tegels weg zijn?

We gaan door tot we in ieder geval een aantoonbare vermindering van tegels in de gemeente hebben bereikt. Hiervoor zijn we nu in overleg met de gemeente voor een 0-meting. Als we de functies van Operatie Steenbreek ook in de gemeente kunnen aantonen, maakt dit het ook gemakkelijker om het op de politieke agenda te krijgen. En dat is wel ons streven. We willen Operatie Steenbreek graag nog groter en breder uit kunnen rollen. We hebben al veel publiciteit, en meerdere partijen komen naar ons toe dat ze met ons aan de slag willen. Nu het al meer bekendheid heeft streven we naar nog meer vrijwilligers, betrokkenen en enthousiastelingen om nóg meer tuinen te vergroenen. We zijn dus voorlopig nog niet klaar.

Wat zou je aan nieuwe Operatie Steenbreek initiatiefnemers uit andere gemeenten als advies willen geven?

Kijk eerst of de gemeente waar je in werkt al is aangesloten bij het Operatie Steenbreek netwerk. Een gemeente die het ook belangrijk vind om te vergroenen is een hele waardevolle partner. Probeer daarnaast op een laagdrempelige en zichtbare manier de aandacht naar Operatie Steenbreek te trekken. Voor ons hebben evenementen met veel bezoekers enorm geholpen om direct een grote groep mensen te bereiken. Een interactieve ervaring helpt de bezoekers om het te onthouden en er thuis mee aan de slag te gaan. En tot slot: zorg voor veel publiciteit

Als je vragen hebt over Operatie Steenbreek zoals ze dit in Alphen aan den Rijn aanpakken, dan kun je contact opnemen met Corry Dierdorp via info@ivn-alphenaandenrijn.nl