Zuid-Holland
Gezondheid
donderdag11okt2018

Groene Cinema in het Parkhuis

Natuur is gezond, en zelfs kijken naar natuur heeft al positieve effecten. Dat konden bewoners van het Parkhuis zelf ervaren op 8 oktober in de ‘bioscoopzaal’ van de zorglocatie. Tijdens een avondvoorstelling werden zij getrakteerd op de natuurfilm Wild van Luc Enting. Met popcorn, een drankje en als afsluiter een avondwandeling in de beleeftuin was het een feestelijke avond. De filmavond is georganiseerd door IVN en het Parkhuis in samenwerking met het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR).

Natuurfilm Wild

De natuurfilm Wild volgt een familie vossen, edelherten en wilde zwijnen door de vier seizoenen in de Veluwe. In beeld komen alle fasen van het leven, geboren worden, opgroeien, elkaar het hof maken en kinderen verwekken. Dat zorgde voor herkenbare, grappige en soms juist zielige situaties. Tussendoor gniffelden de mensen onder andere om de burlende herten en de, soms schunnige, grapjes van voice-over André van Duin.

hert

Succesvolle filmavond

Dat de filmavond een succes was beaamt Willy Schuurman, coördinator dagbeleving van het Parkhuis: "meestal is de spanningsboog zo'n 45 à 60 minuten. Het bijzondere vond ik dat vrijwel iedereen aandacht bleef houden tot het einde van de film (80 min.) en zelfs graag de avondwandeling wilde beleven. Ook was het fijn om te zien dat een bewoner die regelmatig onbegrepen gedrag vertoont en heel onrustig overkomt nu heel rustig werd en de namen van de vogels in de film wist te benoemen. Hij had het goed naar zijn zin. Dit is ook echt iets om uit te werken en vaker te organiseren”. Al napratend kwamen er ideeën naar voren om elk jaargetijde een filmvoorstelling te organiseren. In de winter met warme chocolademelk en in de zomer met vlierbloesemsiroop als drankje erbij om de beleving compleet te maken. 

Op avontuur in de beleeftuin

Na de film konden bewoners ook nog zelf genieten van de natuur tijdens een avondwandeling in de Beleeftuin. Dat de film indruk maakte was te zien, de meeste bewoners gingen zonder twijfel mee het donker in. Onderweg deden ze de burlende herten en andere dierengeluiden na en praatten over alle parende dieren: “ze zijn allemaal kindjes aan het maken in de natuur”. Ook de wandeling in het donker was een beleving op zich, of avontuur zoals één van de bewoners het noemde. Met blozende wangen van de buitenlucht en het plezier keerde de groep terug, om volledig ontspannen de nacht tegemoet te gaan.

avondwandeling beleeftuin

Wildlife Film Festival Rotterdam

Voor de mooiste natuurdocumentaires ga je deze herfstvakantie naar Rotterdam waar van 24 t/m 28 oktober het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR) wordt gehouden. WFFR is het enige wildlife filmfestival in Nederland en vindt dit jaar voor de vierde keer plaats. Vijf dagen lang worden in filmtheater Cinerama de beste en meest recente natuurdocumentaires uit binnen- en buitenland vertoond en kunnen bezoekers, jong en oud, genieten van maar liefst tachtig filmvertoningen. Films die met prachtige beelden en indrukwekkende verhalen de schoonheid van de natuur laten zien, maar ook documentaires over de relatie tussen mens en natuur. Een groot deel van de films die tijdens WFFR worden vertoond was nog niet eerder in Nederland te zien. www.wffr.nl