Zuid-Holland
Gezondheid
donderdag12jan2017

Groen buiten en binnen de muren van Pieter van Foreest

‘Hoe mooi zou het zijn als we natuur kunnen terugbrengen in het leven van ouderen’, dat moet ouderenzorg-organisatie Pieter van Foreest gedacht hebben toen zij zich aanmeldden voor het IVN project Grijs, Groen & Gelukkig. Met Grijs, Groen & Gelukkig wil IVN tienduizend ouderen een gelukkige oude dag bezorgen door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren. Meer dan twintig zorginstellingen werken hierin samen met IVN. Zij vormen als koploper een inspirerend voorbeeld voor andere zorgcentra in een proces van vergroening. Pieter van Foreest is één van de koplopers. Maandag 9 januari trapte een zaal vol bewoners, medewerkers en vrijwilligers het project af.

Pieters Tuin: een groene oase voor de deur

De afgelopen maanden hebben we samen met deze Delftse koploper gekeken op welke manier we de komende jaren ouderen in contact kunnen brengen met de natuur. Al snel was duidelijk dat er iets moest gebeuren met de nu grijze entree. Op het plein voor de Delftse locatie aan het Vorrinkplein is op dit moment weinig te beleven. Grijs wordt groen, en zo ontstaat Pieters Tuin, een groene oase voor de deur. Ook wordt gewerkt aan het gebruik van de tuin en natuurbeleving bínnen de muren van Pieter van Foreest. Een groene activiteitenkalender zal bewoners en omwonenden verleiden om aan een groot aantal natuurlijke binnen- en buitenactiviteiten deel te nemen. Bewoners geven aan wat hun behoeften zijn, en op basis daarvan worden de tuin en de kalender ontwikkeld.

Bewoners denken mee

Om achter de behoefte van hun bewoners te komen organiseerden Pieter van Foreest en IVN afgelopen maandag 9 januari een grootse bijeenkomst waar de verschillende bewoners van de Delftse locatie aanwezig waren. Aan hen werd gevraagd wat zij in hun tuin wilden hebben en wat voor natuurlijke activiteiten zij zouden willen doen. Niks was te gek en de zaal gonsde van de ideeën. Grote kans dat de bewoners van Pieter van Foreest de komende jaren zullen moestuinieren, fietsen, balkonbakken vullen, samen koken en wandelen. En Pieters Tuin kan een plek worden waar vijver pronkt en waar bloemen, kruiden, en groentes weelderig groeien. Alle ideeën zijn tijdens de avond op twee enorme doeken verzameld die op nog grotere schildersezels stonden.

Aan het eind van de avond is het project officieel afgetrapt door het symbolisch planten van verschillende kruiden in een Krui(d)wagen. De Krui(d)wagen zal samen met de schildersezels de komende maanden bij de ingang van de instelling staan. Hier zal ook een ideeënmand te vinden zijn voor bewoners die die komende tijd geweldige, groene ingevingen hebben.

Grijs Groen Gelukkig Pieter van Foreest Delft IVN