Zuid-Holland
Kind & Natuur
dinsdag28mrt2017

Geslaagd Groen doet goed festival

Op 23 maart maakte Groen doet goed een sprong naar buiten. In het zonnige Leiderdorp kwamen allerlei betrokkenen bij Groen doet goed samen om hun ideeën en kennis te delen en vooral met elkaar in gesprek te raken over Groen doet goed.

We blikken terug op een geslaagde dag, die begon met de overhandiging van het eerste Groen doet goed magazine aan Han Weber, gedeputeerde Zuid-Holland. Een magazine vol succesverhalen van alle deelnemende gemeenten en professionals aan het woord over kinderen die opgroeien in de stad, kinderen in contact brengen met de natuur en over taalontwikkeling in het kabouterbos. Het magazine is magazine gdg te bekijken.

overhandiging groen doet goed magazine Na de onthulling was het Jan Terlouw die met zijn inspirerende woorden mensen opriep om kinderen ‘te leren kijken’.

“Je kunt kinderen twee prachtige cadeaus geven. Het eerste cadeau is leren lezen en schrijven, en dat doen we, daarvoor hebben we de leerplichtwet. Maar er is nog een mooi cadeau, en daar is geen wet voor. En dat is wat u aan het doen bent, leer kinderen kijken, dat neem je je leven lang mee en daarin is de natuur onmisbaar”

Na de mooie woorden van Jan Terlouw was het tijd voor de beëdiging van de kinderambassadeurs uit Alphen aan den Rijn. Zij werden door wethouder Kees van Velzen officieel benoemd en gaan andere kinderen enthousiast maken om de natuur in te gaan.  

De rest van de dag vulde het programma zich met verschillende workshops, een lezing van Lia Karsten over opgroeiende kinderen in de stad, en nog meer workshops. De workshops hadden de volgende thema’s: de kracht van natuurbeelden, natuursprong, voorleven van natuurbeleving, jong leren eten, alle kinderen naar buiten, hulpboswachters en een workshop van het lectoraat Natuur & Ontwikkeling Kind. Ook konden deelnemers struinen over de markt, om te genieten van muziek van Scotch the band, of in gesprek te raken en inspiratie op te doen bij bijvoorbeeld kraampjes met smoothiefietsen, over smaaklessen en van Natuurmonumenten. In het bestuurlijk programma gingen bestuurders in dialoog over Groen doet goed.

festivalAl met al kijken wij terug op een geslaagde dag en hopelijk krijgen nóg meer kinderen in 2017 de kans om de natuur te ontdekken, en zo gezonder en gelukkig op te groeien.