Zuid-Holland
Kind & Natuur
donderdag26sep2019

De rust van de natuur ervaren met Dorine Ariaans

Dorine Ariaans (63) is al een leven lang geïnteresseerd in de natuur. Tegenwoordig zet ze die interesse in om als vrijwilliger van IVN anderen ook de rust van de natuur te laten beleven. Wij spraken haar onder andere over haar werk voor Huisje Boompje Beestje.

Opgroeiend in Arnhem bracht Dorine veel tijd in de natuur door: “In Arnhem was de natuur altijd dichtbij. Mijn jeugdjaren bracht ik grotendeels door in de bossen. Het bos is nu ook nog steeds mijn lievelingsgebied, die liefde is daar ontstaan.” Door de loop der jaren is ze met verschillende groepen in aanraking gekomen en begon ze met het begeleiden van wandelingen in de natuur. Langzaam maar zeker gaf ze haar enthousiasme over de natuur en de bossen over tijdens die wandelingen.

De charme van de stad

Tegenwoordig woont Dorine in Rijswijk. Vorig jaar rondde ze de natuurgidsenopleiding af en is sindsdien als vrijwilliger betrokken bij IVN in Den Haag en Rijswijk. Dorine: “Via de opleiding ben ik bij IVN terecht gekomen. Het gidsen doe ik af en toe in ons adoptiegebied, maar mijn voorkeur ligt bij kinderen en gezondheid. De combinatie tussen beleving en bewondering samen met de rust en gezondheid die natuur aan ons kan geven is ontzettend mooi. Die zoek ik graag op”.

Op pad met Dorine Ariaans

Huisje Boompje Beestje

Een groot deel van haar vrijwilligerswerk valt binnen het project Huisje Boompje Beestje. “Huisje Boompje Beestje is een project gericht op moeders en kinderen die zich in een moeilijke situatie bevinden en uit huis zijn geplaatst. We nemen ze mee naar buiten, de natuur in. Soms doen we daar opdrachten, andere keren wandelen we gewoon. Dat verschilt enorm groep, welk seizoen het is en wat we onderweg tegen komen. Tijdens de hitte van afgelopen zomer zijn we bijvoorbeeld gewoon water spelletjes gaan spelen.” Het doel is ook niet om enorme natuurkennis te delen, maar om moeder en kind even uit de dagelijkse problematiek te halen. “Op die manier ervaren ze even de rust van de natuur, maar zijn ze ook op een andere manier met elkaar bezig. Ze laten de dagelijks ellende, om het maar even zo te zeggen, achter zich en focussen zich op elkaar, op het samen bezig zijn.”

Hoe alles op z’n plekje valt

Het werken in deze bijzondere omgeving levert ook bijzondere momenten op. “Een van de eerste keren kwam er een kindje naar mij toe en vroeg: mag ik je een knuffel geven? Dat is toch heerlijk. Daar doe je het dan voor, denk ik dan maar. Dat is leuk. Ook al is het soms moeilijk of lastig.” Waarom ze juist bij Huisje Boompje Beestje betrokken is geraakt is volgens Dorine eenvoudig uit te leggen. “Ik houd heel veel van kinderen. Daarnaast heb ik een achtergrond als verpleegkundige en ben ik altijd maatschappelijk betrokken geweest. In dit project komen natuur, kinderen en mijn maatschappelijke betrokkenheid samen. Het is bijzonder hoe het allemaal zo op zijn plekje valt!”

Voor potentiele vrijwilligers die nog twijfelen of ze aan de slag willen voor Huisje Boompje Beestje heeft ze een duidelijke boodschap: “Het is enorm dankbaar werk en vooral heel erg leuk om te doen. Je moet er wel rekening mee houden dat je op dat moment niet aan het gidsen bent, maar dat het gaat om moeder en kind. Zij zijn het doel. De natuur is meer een handvat dat je heel goed kunt gebruiken om samen met moeder en kind te werken aan een betere relatie. Om te ontstressen. De natuur brengt nu eenmaal gezondheid. Voor ouderen, voor jongeren, voor iedereen. Ervaar je stress? Loop een uurtje door de natuur en je voelt je direct een stuk beter. Zo werkt het ook bij Huisje Boompje Beestje. Bovendien bereik je kinderen die je normaal niet zo snel zou bereiken. Bij hen hoop ik dat we een zaadje kunnen planten. Dat er iets blijft hangen en dat ze later met een warm gevoel terug kijken op de tijd in de natuur.”

Bijzondere plannen? Jazeker!

Naast Huisje Boompje Beestje zit Dorine ook niet stil. Elke twee woensdagen werkt ze mee aan Scharrelkinds en in de vakanties begeleidt ze familiewandelingen. Maar er liggen ook nog bijzondere plannen in het vooruitzicht: “Ik ben bezig met het uitzetten van wandelingen voor verzorgingshuizen. Er zijn inmiddels al twee wandelingen klaar. De wandelingen zijn ongeveer 3 km lang, zijn rolstoelvriendelijk en liggen rondom de verzorgingshuizen. Als er familie op bezoek komt kan de gehele familie naar buiten in plaats van binnen zitten. De route krijgen ze op een A4tje mee waarop ook informatie staat over de omgeving en de natuur in die omgeving.”