Zuid-Holland
Duurzaamheid
dinsdag29sep2020

De impact van lokaal op globaal

25 September 2020 was het “Global Goals Action Day”. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s). Ook IVN Leiden draagt bij en werkt aan maar liefst 6 van de SDG's. We spraken Wietse Roodenburg over hun bijzondere inzet.

De Sustainable Development Goals zijn in 2015 door de Verenigde Naties opgesteld. Samen moeten deze werelddoelen ervoor zorgen dat de wereld in 2030 een betere plek is om te leven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegang tot onderwijs en zorg, maar ook aan de klimaatcrisis.

De Groene Meent, een inwonersinitiatief uit Wassenaar, bedacht een actie ter gelegenheid van deze wereldwijde actiedag. Door heel Wassenaar werden posters opgehangen van organisaties en activiteiten die bijdragen aan het halen van deze doelen. En wat blijkt? Zelfs op kleinschalig niveau draag je meer bij dan je zou denken!

IVN Leidse Regio & de Sustainable Development Goals

IVN Leidse Regio werd gevraagd aan welke doelen zij bijdragen. Ze vonden er maar liefst zes, vertelt Wietse. Zo is er een werkgroep ‘op je gezondheid’, die een groene revolutie op gang probeert te brengen waarin mensen de natuur meer gaan gebruiken om gezond te blijven. Ook maken zij zich sterk voor klimaatactie. Samen denken ze na over hoe ze klimaatverandering in de regio kunnen herkennen en wat ze kunnen doen om zich aan te passen aan veranderingen. Op de grens van land en water vind je een enorme biodiversiteit. Met de werkgroep ‘Ontdek Natuur in jouw Buurt’ worden vrijwilligers en wetenschappers dichter bij elkaar gebracht om natuuronderzoek te stimuleren en te ondersteunen.

IVN Leidse Regio

Werken aan de toekomst

Al deze werkgroepen leveren bijzondere prestaties op, die werken aan de toekomst. “Samen maken we het verschil”, vertelt Wietse . “Als je elkaar opzoekt kom je erachter dat er veel organisaties zijn die aan dezelfde doelen werken. Het maakt dan niet uit of IVN dit doet of iemand anders, maar samen komen we verder.”