Zuid-Holland
IVN
maandag05nov2018

200 jongeren de natuur in door IVN Leiden

Afgelopen maand hebben twaalf IVN'ers van IVN Leidse Regio verschillende natuurbeleef-activiteiten verzorgd voor 210 (!) tweedeklassers van het Visser ’t Hooft Lyceum. Verdeeld in groepen bezochten de tweedeklassers de natuurgebieden Polders Poelgeest en het Leidsche Hout.

Jongeren Adviesbureau

De leerlingen deden deze activiteiten in het kader van het IVN Jongeren Adviesbureau. Jongeren vormen in groepjes een adviesbureau en gaan aan de slag met een vraag vanuit een bedrijf, instelling of overheid, om hier uiteindelijk out-of-the-box advies over te geven. De Provincie Zuid-Holland formuleerde voor de jongeren de volgende vraag: ‘Bedenk een natuurbeleefproduct voor jongeren tussen de 12-18 jaar in jouw regio’.

Na een ochtend te hebben gebrainstormd, konden de jongeren in de middag buiten de natuur beleven om zelf inspiratie op te doen. In Polders Poelgeest stonden Leidse IVN'ers klaar om de jongeren over het gebied te vertellen. Er werd een bezoek aan de scheepswerf gebracht en de adviseurs hebben kennis op gedaan over de vogels en de functie van de molen in het gebied. In de Leidsche Hout stonden zeven IVN'ers paraat om de jongeren door middel van een aantal activiteiten de natuur te laten beleven. Er werd onder andere vuur gemaakt, naar wilde eetbare planten gezocht, soep gekookt en een spiegeltocht gelopen. Alles om de adviseurs inspiratie te geven over de verschillende manieren hoe je de natuur kunt beleven.

Weer eens wat anders..

Voor de natuurgidsen was het, vanwege de beperkte tijd, het grote aantal deelnemers en de leeftijdsgroep, een nieuwe uitdaging. Maddy van Holland, IVN gids bij IVN Leidse Regio zei hier het volgende over: “Onze deelnemers hangen gewoonlijk -met zo nu en dan een kletsje tussendoor- aan onze lippen; dat was deze week net even iets anders. Maar ik heb toch zeker genoten van alle gilletjes, de serieuzen en de super-drukken.”

Deze dagen waren dankzij de hulp van de IVN'ers van IVN Leidse Regio een groot succes! Alexander, Ant, Caroline, Els, Fanny, Huub, Jacqueline, Jan Hendrik, Lex, Maddy, Marian, Mariëlle en Moor bedankt!!

Niet alleen in Leiden..

Niet alleen in Leiden leveren jongeren advies aan de overheid of organisaties. Op het moment zijn er honderden leerlingen van 7 middelbare scholen in Zuid-Holland bezig als Jongeren Advies Bureaus. Alvorens een oplossing te hebben bedacht, doen ze onderzoek, gaan ze op excursies, en houdens ze brainstormsessies.

De verschillende adviesbureaus buigen zich over een vraagstuk rondom gezonde voeding, of over natuurbeving voor jongeren. De adviesbureaus presenteren hun ideeën aan de opdrachtgevers tijdens de twee eindbijeenkomsten deze winter.